2016.12.07. 19:15
Tökkel borított piaci standok
Dunaújváros - Jó alapanyagból kiváló étel készíthető - igaz ez a finom, édes sütőtökre is, ami nem csak sütve finom.
Az a közhiedelem, hogy az a jóízű, kellően édes sütőtök, amelyet már megcsípett a fagy. Nos, én még nem nyomoztam utána, hogy van-e ennek a feltevésnek alapja, de gyanítom, sok múlik a fajtán is. A kanadai típusú tök állítólag anélkül is lehet mézédes, hogy egyszer is kinnfelejtették volna a mínuszokban. És most lássuk, mire használhatjuk fel ezt a jelentős karotin- és C-vitamin- tartalmú, rostokban gazdag finomságot.
Képünkön Nagy Vince, kezében magyar sütőtök. Ezeket egyszer már biztosan belepte a dér Fotó: Ady Géza
Kezdjük a krémlevessel, aminek elkészítése első látásra talán melósnak tűnhet, de nem bonyolult, higgyék el! A tököt meghámozzuk, a magos részét kikaparjuk, és felszeleteljük körülbelül 2-3 centiméteres darabokra, majd sütőben kicsit megpirítjuk. Két leveskockából odatesszük főni az alaplevünket. Hagymát és fokhagymát apróra vágunk, megpirítjuk az olajon vagy vajon, majd hozzáadjuk a megpirult sütőtököt. Hozzáöntjük az elkészült alaplevet és a főzőtejszínt. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük. Összeforraljuk 3-4 perc alatt közepes tűzön. Levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük, ezután még körülbelül két percre visszatesszük főni. Lehet hozzá készíteni pirított tökmagot, kenyérkockákat, de önmagában is nagyon finom.
Köretnek is kiválóan felhasználható a sütőtök, úgymond szaporítja az elkészített krumplipürét. Elkészítése roppant egyszerű: tepsiben megsütött, majd összenyomott tököt keverjünk a szokásos módon elkészített burgonyapüréhez.
Végül lássuk a sütőtökből készült muffin receptjét! Hozzávalók: 250 g sütőtök, 2 db tojás, 80 ml olaj, 150 g finomliszt, 150 g barna cukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só.
A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.
Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.
A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe). Sütőbe toljuk, és 190 fokon, légkeveréssel körülbelül 18-20 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!
Cikk ár
Burgonya/kg 100-150
Vöröshagyma/kg 100-130
Fokhagyma/kg 1800
Fejes káposzta/kg 120-180
Kelkáposzta/kg 280-350
Zöldség gyökér/kg 500-650
Sárgarépa/kg 120-200
Kelbimbó/db 600
Paradicsom/kg 380-450
Paprika/kg 350-550
Banán/kg 350-450
Kígyóuborka/kg 520
Karfiol/kg 300-350
Alma/kg 150-350
Körte/kg 350-690
Kápia paprika/kg 180-250
Zeller/db 190-250
Mandarin/kg 300-450
Sütőtök/kg 80-100
Citrom/kg 650
Tojás/db 30-40