Gazdaság

2014.12.14. 19:40

Topon a nagyvállalkozások

Első alkalommal jelentette meg a Fejér megye gazdasági értéktára TOP 100+100 kiadványt a Pannon Lapok Társasága. Az összeállítás nem tartalmaz külön Dunaújvárosra vonatkozó adatokat, elővettük tehát a számológépet.

Kőhalmi Kálmán

A megye legnagyobb vállalkozásait nettó árbevételük alapján sorrendbe szedő exkluzív kiadvány adatait böngészve azonnal feltűnik, hogy az első tizenhat cég között hét dunaújvárosi vállalkozás található (a rácalmási székhelyűként nyilvántartott Hankook Tire Magyarország Kft.-t is ide számítva, mely a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara tagja). A bicskei székhelyű Spar Magyarország után a második a megyei cégek sorrendjében az ISD Dunaferr, melyet a Hankook követ. Kilencedik a Hamburger Hungária, a legnagyobb helyi papírgyár, a finompapírt előállító Dunafin a tizennegyedik. Köztük, a tizenegyedik és tizenkettedik helyen két dunaferres kötődésű cég található, a belkereskedelmi hálózatot és a Steel Service Centert működtető Dutrade és az energetikáért felelős ISD Power. A tizenhatodik is vasműs vállalat, az ISD Kokszoló Kft.

Ezután kisebb űr következik a dunaújvárosi cégek listájában, a következő vállalkozás, a Ferrobeton már a harminckilencedik.

Ha a TOP 100-ba jutott cégeket nézzük, tizennyolc dunaújvárosit találunk. Ha árbevételüket összeadjuk, 720 milliárd forintos összeget kapunk. A több mint százezres lélekszámú megyeszékhely vállalkozásai közül 46 jutott a TOP 100-ba, összesített árbevételük 790 milliárd. Ebből is jól látszik, amit minden itt élő érzékel, hogy Dunaújváros és térsége gazdaságát a nagy cégek uralják. Hogy a százas lista végefeléről is említsünk céget: a Momert Zrt. a kilencvenhetedik.

Ha a TOP 200 adatait nézzük, abba huszonnyolc helyi cég fért be, összesített tavalyi árbevételük 740 milliárd forint. A lista végére már kicsivel több mint egymilliárdos éves árbevétellel be lehetett kerülni. És hogy a megye gazdaságának súlyát is érzékeltessük: Fejér az ország GDP-jének négy százalékát állítja elő, ezzel ötödik helyen áll a megyék Budapest nélkül számított rangsorában.

Az így kapott adatainkkal felkerestük Králik Gyulát, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnökét. Kérdésünkre elmondta, a térség gazdaságának alapvető érdeke lenne, hogy megerősödjenek a helyi kisvállalkozások, illetve létrejöjjenek, ide telepedjenek középvállalkozások. Elsősorban a száz-kétszáz főt foglalkoztató közepes cégeknek kellene nagyobb számban jelen lennie Dunaújvárosban. Ezáltal egy egészségesebb gazdasági szerkezet alakulhatna ki. A kkv-knak fontos kiegyenlítő szerepe lenne a városban és térségében. Nem egyszerűen csak a gazdaságban, de a munkaerőpiacon is. Jobban kezelhetőek lennének a krízishelyzetek, a munkát keresők a piaci keresletnek megfelelően tudnának mozogni, ha a jelenleginél jóval több cég működhetne a térségben. A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint egy olyan sajátos gazdasági mikroklímát kellene kialakítani térségünkben, amely segítené megerősödni, gyökeret verni a kis- és középvállalkozásokat, hiszen ez alapvető érdeke lenne az itt élőknek.

 

HVG: nyereség alapján rangsoroltak

A HVG TOP 500-as országos listáján a legnagyobb nyereségű hazai cégeket vették sorra. A megyei listában a Hankook Tire áll az első helyen (az országos listában tizedikek). A Hamburger Hungária a megyében ötödik, országosan nyolcvanegyedik, a Dunafin a hatodik, országosan 165. A Fejér megyei összes adózott eredmény 97,9 milliárd forint volt 2013-ban, ezzel az adattal a megyék rangsorában a harmadik helyen áll Pest megyét, illetve Győr-Moson-Sopron megyét követve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!