Gazdaság

2017.01.30. 09:16

Továbbra is 30% marad a lakástakarékpénztárak állami támogatása (x)

Megtakarítási formát keres, de még nem talált rá az ideálisra? Amennyiben a lakáscélok megvalósítása az elsődleges, akkor a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő lakástakarékpénztár lehet a legjobb választás.

Amennyiben a háztartások számára nehezen, vagy csak jelentős áldozatokkal megvalósítható célok kerülnek szóba, akkor legtöbben az ingatlanvásárlást szokták megnevezni. Szintén gyakran okoz gondot egy-egy komolyabb lakásfelújítás kivitelezése is. Sokszor még a több éven át tartó gyűjtögetés sem vezet eredményre. Ezt a nehézséget igyekszik áthidalni az LTP.

A megoldást már tavaly is szívesen választották azok, akik állami támogatás igénybevételével szerettek volna takarékoskodni, s ez várhatóan 2017-ben sem lesz másként. Évente harminc százalék állami támogatás jár, s ez 2017-ben sem változik. Az összeg felső határa maximum 72 ezer forint lehet. Ehhez hozzájön még az az előny is, hogy egy családban akár öt vagy annál is több szerződés megkötésére is lehetőség van ugyanarra az ingatlanra vonatkozóan. Ez egyet jelent azzal, hogy az állami támogatás mértékét így többszörösen vehetjük igénybe. Kombinálva akár 360.000 Ft állami támogatás is szerezhető, ami már igen tetemes összegnek számít.

Nem csak lakásvásárláshoz vehetjük igénybe az LTP számán összegyűlt összeget, hanem felújításra is. Főként a régi építésű ingatlanokban szoktak rendszeresen előfordulni ilyen-olyan javítási munkálatok, és néhány évente bizony a nagyobb felújítások sem várathatnak magukra. Ilyen esetben is megéri előre gondolkodni, s ha minimális összeggel is, de gondoskodni a megfelelő megtakarítási formáról. Az állami támogatással jelentős összeghez juthatunk pluszban, melyet akár lakásvásárlásra, akár felújításra, sőt, akár a már korábban felvett lakáshitel törlesztésére is fordíthatunk.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha pénzügyi jellegű döntésekről van szó, akkor az egyéni igények és lehetőségek szerephez jutása kiemelten fontos. Ha nem elég az online kalkulátorok használata, és szakembert is megkérdeznénk a témában, akkor törekedjünk független szakértő választására. Így biztosan nem kell attól tartanunk, hogy a pénzintézet érdeke lesz az elsődleges a tanácsadás során. Az LTP várhatóan idén is az legnépszerűbb lakáscélú megtakarítási forma lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!