Gazdaság

2015.03.06. 15:10

Tudástár: valóban tudjuk?

Dunaújváros - Sajnálatosan kevés ember érdeklődött a helyi Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány előadása után.

Molnár Dorottya

Egy dunaújvárosi gyökerű környezetvédelmi alapítvány rendezett előadóestet csütörtökön a Munkásművelődési Központ színháztermében, a Tudástár sorozatban.

Ács Sándorné agrármérnök arról beszélt, hogy milyen veszélyek fenyegetik a környezetet, amiben élünk. Kivetített egy diagramot, ami azt mutatta meg, hogy a 2030 és 2050 közötti időszakban az iparosodott társadalomban összeomlás következhet be, főleg a népesség és az ipari termelés növekedése miatt. Az előadó szerint az emberiség 80 százaléka ebben az időszakban éhen halhat! Azért is, mert az élelmiszer-alapanyagokat bioüzemanyagként használják.

Vészity Katalin és Ács Sándorné a Munkásművelődési Központban rendezett előadóesten

A nagyobb mezőgazdasági cégek káros anyagokkal szórják meg a termőföldeket a szebb és több termés eléréséért. Arra is felhívta a figyelmet, hogy van még olyan terület az országban, ahol biogazdálkodást folytatnak, azaz növényvédő szerek és műtrágya nélkül termelnek. Ennek a szemléletnek híve a kishantosi gazdaság.

A nem megújuló energiaforrások: a szén-, a kőolaj- és a földgázkészletek végesek, ezt pedig kénytelenek leszünk alternatív energiával helyettesíteni.

Vészity Katalin, az alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy mit tehet egy átlagember környezete megóvásáért?

Elsősorban a gyerekekben látták meg a változtatás lehetőségét, ezért több óvodába és iskolába ellátogattak. Az apróságoknak elmagyarázták, hogy miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés? Vagy a tudatos vásárlás: mi a különbség, ha piacon vagy hipermarketben vásárolnak? Majd öko-kreatív műhelyeket szerveztek, ahol a hulladékot újrahasznosítva különböző tárgyakat gyártottak közösen, így csináltak szabászati anyagmaradékból szütyőket. Idővel környezetbarát munkahely-programot indítottak, ami során szelektív konténereket adtak át a programban résztvevő cégeknek, majd ingyen kiürítették ezeket. Az energiagazdálkodás fontosságát is kihangsúlyozta az előadó. A cél az áramfelhasználás csökkentése: például az elektromos habverő helyett a kézi eszköz használata.

A vegyszermentes háztartás ugyancsak nagy szerepet játszik a környezet megóvásában. Hiszen a mindennap használt vegyszerek belekerülnek a vízbe.

- Olyan alapvető használati cikkeket is helyettesíteni lehet, mint az öblítőszer és a mosópor. Előbbi otthon is könnyen elkészíthető ecet és illóolaj keverékével. Utóbbit mosódióval helyettesíthetjük - mondta az előadó.

Az Ökologistic nemrég engedélyt kapott önkéntesek toborzására. Hajléktalanokat karoltak fel: a szervezet így segítséget kap, a fedélnélküli emberek pedig az alapítványtól ruhát, ételt és főként: képzést, amivel majd elhelyezkedhetnek.

További terveik között szerepel egy dunaújvárosi adománybolt megnyitása, ahol szívesen fogadják a mások által szemétként kezelt tárgyakat, amik még használhatók. Ezeket szeretnék feldolgozni, majd olcsón eladni, hogy bevételt szerezhessenek a munkájukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!