Gazdaság

2016.08.24. 16:50

Új állóhajó lesz a Dunán - A kétszintes egységgel teljessé vált a háromelemes komplex úszómű

Dunaföldvár - A múlt héten végleges helyére érkezett a Dunaföldvári Vízisportkör Egyesület új állóhajója, így megvalósult az álom: teljessé vált a háromelemes komplex úszómű.

L. Mészáros Irma

A nemzetközi személyszállító hajók fogadására is alkalmas kikötőt májusban állították fel a Dunán a régi hajóállomással, a mai Rakpart étteremmel szemben. Most mögé került a kétszintes hajó, amely eredetileg Balatonfüreden készült, majd tanyahajóként szolgált. Öt és félmillió forintért vásárolták meg. Az összeget a régi hajó eladásából, önkormányzati támogatásból, tagi hozzájárulásokból és adományokból fedezték. De - mint Süveges József, az egyesület elnöke elmondta, közel húszmillió lesz a végső költség, mert még sok feladat van hátra.

A hajó teljes körű technikai felújítását Csepelen végezték, ennek során az alsó rész megújult, félévig hegesztették. A vizsgán tíz évre megkapta a műszaki engedélyeket. Süveges József úgy gondolja, hogy ez a hajó legalább harminc évig szolgálja majd a vízi sportok kedvelőit, a helyi egyesületi tagok és a turisták kellemes időtöltését.

A májusban átadott nemzetközi kikötő mögé érkezett most meg a kétemeletes új hajó, amelyen még egy hónapig dolgoznak, mire minden elkészül és megszépül rajta (Fotó: L. Mészáros Irma)

A kétszintes állóhajó ötórás út után egy hajó ölelésében érkezett meg Dunaföldvárra, s került a kikötő és a hételemes csónakstég közé. A munkák tovább folynak, hiszen a hajót fel kell öltöztetni: a belső kialakításokhoz, felszerelésekhez még egy hónapnyi munkára van szükség. Amíg lefelé csordogált a hajó, s a beállás ideje alatt is dolgoztak rajta a festők. A szárazföldről való beemeléskor a daruval megsértett régi helyett új trapézlemezek kerültek az állóhajó tetejére. Ez az új komplexum többfunkciós lesz, a sportklub működése mellett alkalmas vízitúrázók fogadására és nagyobb rendezvények lebonyolítására is. Fűthető szálláslehetőség, korszerű mosdók, mentőszoba, internetelérés, műszaki helyiség várja majd a vendégeket, sőt mozgáskorlátozottak számára kialakított rámpával is felszerelik a hajót. A funkcióbővüléssel nő az egyesületi feladat, megduplázódik a csónakkikötőhelyek száma, és bíznak benne, hogy folytatódik a vízi élet, a vízi turizmus felpezsdülése.

Az új objektum a földváriak kedvelt állóhajója, a Botel Admirál pótlásaként került a városba. Amikor 2015-ben utolsó útjára kísérték a Botelt, sokan megsiratták, hiszen csaknem négy évtizeden át volt a földvári Duna-part egyik ékessége. De elöregedett, javítani nem lehetett. A Botel Admirál, amelyet eredetileg ajándéknak szántak Horthynak a németek, 1941-ben készült. Először a Kenderes nevet kapta, majd - amikor 1947-ben Ausztriából újra visszatért Magyarországra - a Győr névre keresztelték. 1978-ban került a Dunaföldvár Vízisportkör Egyesület tulajdonába, s akkor lett Botel Admiral.

A kikötést a helyiek közül sokan követték nyomon érdeklődve a Duna-partról (Fotó: L. Mészáros Irma)

A város szerves része volt a Botel, s az utódot is sokan várták: az egyesület tagjai, segítők, érdeklődők. A Duna-parton várakozók között volt Horváth Zsolt polgármester, akit nagy örömmel töltött el a hajó érkezése. Hiszen az, amiért bő egy éve dolgoznak, valóra vált.

- A képviselő-testület azon van, hogy a Duna-part turisztikailag vonzó hely legyen - teszi hozzá. A személyszállító hajók megállításának megszervezésén túl, a vízi turizmus fellendítése, a park további felújítása, kerékpár- és csónakkölcsönzés, igazi Duna-parti sétány kialakítása és még sok minden szerepel a pályázatra benyújtott tervek között. - Ez olyan, mint a legózás. Öröm, ha egy-egy elem a helyére kerül, de akkor az igazi, amikor az egész elkészül - mondja, s hozzáteszi, még csak a hatvan százalék látszik. A jelentős terveket az önkormányzat pályázatok segítségével számos civil szervezet bevonásával, sok-sok ember lelkes munkájával igyekszik megvalósítani.

De mi lesz az új állóhajó neve? - az újságíró ezt elfelejtette megtudakolni. A kikötő a város nevét hirdeti. A vízről is, a partról is messziről látszik: Dunaföldvár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!