Gazdaság

2013.11.24. 22:27

Új foglalkoztatási program

Dunaújváros – Új foglalkoztatási programot indított a Dunamenti Regionális Főiskola.

Szabó Szabolcs

Dunaújváros szociális feladatait a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Igazgatóság Szociális Osztályán keresztül látja el.

Az egyes ellátási formákat évente igénybe vevők létszáma az elmúlt nyolc év alatt meg négyszereződött.

Speciális munkaerő-piaci szolgáltatásokat a rászorulók számára csak a Munkaügyi Kirendeltség nyújt korlátozott kapacitással. A Dunamenti Regionális Népfőiskola ebben a feladatban kíván részt vállalni azzal, hogy elindította a Szent Angéla Szolgáltatási Központot.

A központhoz csatolt program célja a megváltozott munkaképességű, foglalkozási rehabilitációban részesülő, hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő személyek, és egyéb hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációjának elősegítése, javítása képzésekkel, szakmai és informatikai fejlesztésekkel, munkaerő-piaci szolgáltatások biztosításával, országos szakmai módszertani és informatikai központ létrehozásával.

Tevékenységük a dunaújvárosi kistérség településeire terjed ki (Baracs, Daruszentmiklós, Dunaújváros, Előszállás, Kisapostag, Mezőfalva, Nagykarácsony, Nagyvenyim, Rácalmás).

A szakmai munka során munkáltatókkal és megváltozott munkaképességű személyekkel veszik fel a kapcsolatot. Tevékenységük egyedisége többek között abban rejlik, hogy a munkáltatók a velünk való együttműködési megállapodás után ügyfeleinknek igény szerint próbamunkára is lehetőséget adnak, optimális esetben alkalmazzák őket. A potenciális munkavállalók toborzás és kiválasztás után kerülnek be az adott munkakörnyezetbe, akiknek munkavállalásra felkészítő szolgáltatásokat (önéletrajz-írás, motivációs levél, és álláspályázat készítés, felkészítés állásinterjúkra, munkahelyi beilleszkedés segítése) is nyújtanak. Egyéni pályaválasztási, álláskeresési, pszichológiai, jogi tanácsadással segítik majd ügyfeleinket visszailleszteni a munka világába. Klienseinket munkába állításuk után sem veszítjük szem elől, utánkövetéssel továbbra is támogatják majd – hangzott el a múlt hét közepén tarott sajtótájékoztatón, amelyen annak is örülhettünk, hogy hosszas pauza után végre újra nyílt az egykori „Tudhatsz”-iroda a Kossuth Lajos utcában.

A kötelező bevezető után szakemberekkel is beszélgettünk:

– Tény, a feladat nem egyszerű, de már most az induláskor számos pozitív élmény ért minket – fogalmaz az egyik mentor, akit a konkrét adatokról is kérdeztünk:

– A fentebb felsorolt településekről több száz érintettet kívánunk megszólítani, a végső cél, hogy minél többüknek sikerüljön egy olyan munkahelyet találnunk, ahol tartósan ott ragadnak és a közeg is elfogadja őket. Mindez nem könnyű, hiszen a célcsoportba tartozók közül sokan évekre kiestek a munka világából. Nem pusztán az a cél, hogy egy-egy embert rövidebb ideig elhelyezzünk egy adott munkahelyen, hanem, hogy az adott lehetőségek között minden érintett a számára megfelelő álláslehetőséget találja meg, hosszú időre – fogalmazott a szakember, akit a kínálati oldalról is kérdeztünk.

– Vannak biztató jelek, de sok munkáltató még idegenkedik attól, hogy tartósan foglalkoztasson fogyatékkal élő munkavállalót, bízunk a változásban és abban, hogy egyre több helyi cég, legyen az multi vagy helyi kisvállalkozás ismeri fel ezt a lehetőséget. Reményeink szerint sokaknak tudjuk majd megadni a kezdő lehetőséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!