Gazdaság

2015.10.28. 20:27

Újabb 54 szakember vált szakmája mesterévé

Dunaújváros – A keddi ünnepségen Dunai Péter, az MKIK főtitkára a szakképzés átalakulási folyamata fontos részeseinek nevezte az okleveleket átvevő ötvennégy új mestert.

Kőhalmi Kálmán

A két kamarai szervezésű programban együtt több mint száz szakember szerzett mesterlevelet tizenegy szakmában. A színvonalas rendezvényt követő hangulatos beszélgetések is igazolták a mesteroktatások, -vizsgák létjogosultságát. Például Nyakacska Zsolt a Quality Dunaújváros Autószervíz Kft. ügyvezető igazgatója immár autószerelő mesterként, oklevelének átvételét követően elmondta: egész szemléletét változtatta meg a mesterlevélhez vezető, a városi kamara által nagyon jól megszervezett képzés. Cégüknél három új mester vesz részt majd a továbbiakban a fiatalok gyakorlati képzésében, ezt ma már egy nagyon fontos területnek tartják. És helyi szinten is csak igazolni tudja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárának szavait: egy új folyamat indult el a szakképzésben, amelynek részesei akarnak lenni, a jövő szakembereinek képzése során át akarják adni tudásukat, tapasztalataikat. A mesterképzések, -vizsgák országos szinten a szakképzési törvény változásával lettek szükségszerűek, azonban a törvényi előírás teljesítésénél fontosabb hozadék a szakmájuk csúcsát képviselő szakemberek bekapcsolása a megújuló szakképzésbe.

Az oklevelet Nyakacska Zsolt autószerelő mesterként veszi át Králik Gyulától, a képzést és vizsgát szervező kamara elnökétől

A második projektben autószerelő, karosszérialakatos, ipari gépész, hegesztő, központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő, kozmetikus, szakács szakmákban indítottak képzéseket, majd vizsgákat. A városi kamarának erre a Nemzeti Foglalkoztatási Alap terhére a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között létrejött támogatási megállapodás nyújtott lehetőséget. A támogatás mértéke nyolcvan százalékos volt, és helyben zajlottak a képzések és a vizsgák is. A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Králik Gyula az ünnepi eseményen elmondott köszöntőjében kiemelte a szakképzés terén zajló átalakulási folyamatok jelentőségét, amelyek igazodnak a globális trendekhez: az országnak át kell lépnie a hatékonyságvezérelt gazdaságból az innovációvezért szintre. Ez nem lehetséges jól képzett szakemberek nélkül. A jövő szakembereinek képzése pedig elképzelhetetlen a szakmájuk csúcsát képviselő oktatók nélkül.

Az átadását követő pillanat, a Himnusz közben: Králik Gyula, László Csabáné és Dunai Péter

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Dunai Péter felidézte az oktatási rendszer átalakításának főbb lépéseit azóta, hogy a kormány és a kamara együttműködési megállapodást kötött erről. Felkérte az oklevelüket átvevő mestereket, legyenek a folyamat részesei a két projekt során országszerte felkészített, vizsgázott ötezer szakemberhez hasonlóan: játszanak szerepet a tudásalapú társadalom hazai megteremtésében. László Csabáné , a kozmetikus mestervizsgabizottság elnöke a felkészítők, vizsgáztatók nevében elmondott köszöntőjében azt hangsúlyozta: a gyakorlati képzésben részt vevő oktatók, mesterek legfontosabb vonása a példamutatás. A most oklevelet átvettek a munka melletti tanulással bizonyították áldozatkészségüket, ehhez viszont a család támogatására is nagy szükségük volt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!