Gazdaság

2017.01.19. 14:12

Újabb képzés és vizsga indul a kamaránál

Dunaújváros - A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara február 20-áig várja a támogatott mesterképzésre, illetve vizsgára jelentkezőket, ez alapján dől majd el, milyen szakmákban indítanak csoportokat.

Kőhalmi Kálmán

A törvényi változás 2015 szeptemberében lépett életbe, mely szerint csak olyan gyakorlati képzőhely foglalkozhat tanulóval, ahol mestervizsgát tett oktató dolgozik. Abban az évben két támogatott képzés indult, melyeken összesen mintegy százhúszan szereztek mesterlevelet. Azóta is több megyében szerveztek területi kamarák mesterképzéseket, melyeket a városi kamara is meghirdetett.

Most pedig újra van arra lehetőség, hogy itt szerezzenek mesterlevelet, akiknek a fent hivatkozott törvényi változás miatt, vagy más okból fontos, hogy mester oklevéllel rendelkezzenek. Több szakmában például ez az önálló munkavégzés, a vállalkozás indításának az előfeltétele.

A mesterképzés a városban várhatóan idén márciusban indul majd, jelentkezni február 20-áig lehet a kamaránál, a Piac téren lévő irodában. A korábbiakhoz hasonlóan most is nyolcvan százalékos támogatásban részesül a képzésben résztvevő: a képzés és vizsgáztatás fajlagos költsége 300 ezer forint fejenként, amelyből most 60 ezer forintot kell önerőként megfizetni, a fennmaradó részt a program finanszírozza.

Mesterképzés 2015 őszén: több szakmában is kiemelten fontos az így megszerezhető oklevél Fotó: a szerző felvétele

A mestervizsga célja, hogy biztosítsa a magasabb szakmai minősítés elérésének lehetőségét, a tanulók képzéséhez szükséges szakmai és pedagógiai ismeretek elsajátítását, a vállalkozás indításához, sikeres működtetéséhez szükséges ismeretek megszerzését, és hogy az adott vállalkozás eleget tehessen az egyes szakmákban, a vonatkozó jogszabályokban meghatározott működési feltételeknek.

Mestervizsgára az jelentkezhet, aki az adott szakmában az állam által elismert szakképesítéssel, illetve a szakmai követelményben feltételként meghatározott szakmai képesítéssel rendelkezik, és ezt közokirattal vagy annak hiteles másolatával igazolja. Az adott szakma mestervizsga követelményrendszerében előírt szakirányú szakmai gyakorlattal (ez szakmától függően három-öt év) rendelkezik, és ezt munkáltatói igazolással, munkakönyvvel vagy egyéb hitelt érdemlő módon igazolni tudja.

Ha az előbbiekben leírtak felkeltették a mesterképzés iránt az érdeklődését, szüksége van a mesterlevélre, mielőbb jelentkezzen, hiszen a támogatott helyi képzés, vizsgalehetőség jelentős anyagi terhet vesz le a válláról, és sokkal kevesebb időt, energiát vesz el az életéből, mint egy más városban szervezett program. Ugyanakkor a képzések színvonalával, a vizsgakörülményekkel az előzőekben is elégedettek voltak a résztvevők.

Önállóan csak mesterként dolgozhat

Több szakmában írja elő jogszabály, hogy az önálló munkavégzéshez, vállalkozás indításához feltétlenül szükséges, hogy a szakember mesterlevéllel rendelkezzen: autószerelő, autóvillamossági szerelő, karosszérialakatos, gázvezeték- és készülékszerelő, vízvezeték és központifűtés-szerelő, csőhálózat-szerelő, épületgépész, kőműves, villanyszerelő, kéményseprő, hentes, mészáros, pék. Ezen szakmákban különösen fontos tehát a mesterlevél megszerzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!