Gazdaság

2014.12.11. 12:45

Vállalati exportfinanszírozás

A Pannon Ethanol ünnepi eseményén Nátrán Rolandot az Eximbank vezérigazgatóját kérdeztük a nagyvállalati finanszírozási hitelek kkv-s feltételeiről.

Munkatársunktól

A Magyar Export – Import Bank Zrt. (Eximbank) a kis- és középvállalkozások (kkv) tevékenységét exportösztönző hitelekkel finanszírozza. Ebből nagyságrendileg „kilóg” a Hankook Tire Magyarország Kft., amely augusztusban egy 120 millió eurós export előfinanszírozó hitelkeretről írt alá megállapodást az Eximbankkal és másik három kereskedelmi bankkal.

– Mi az oka, hogy a szokásos nagyságrendű kkv-s finanszírozási hitelkerettől ez nagyságrendileg eltér?

– Alapvetően a stratégiánk kkv-központú, ezen ügyfeleink száma megközelíti a kétharmadot az említett finanszírozási portfólión belül. Nem zárjuk ki viszont a nagyvállalati exportőröket sem ebből a körből. Prioritást élvez az, hogy mennyi kkv-s beszállítót alkalmaznak, és ha ez a szám megfelelően magas, vagy annak bővülésére mód van, akkor a nagyvállalati szektor finanszírozása a kkv-s szektort is erősíti. Ebben szerepet játszik a közvetlen foglalkoztatotti létszám és természetesen a magyarországi adófizetés, illetve a gazdasági növekedéshez való hozzájárulás mértéke is. Ha ezen szempontok alapján az adott nagyvállalat exporttevékenysége a magyar gazdaságon keresztül olyan értékláncot teremt, amelybe a magyar kkv-k is be tudnak kapcsolódni, akkor nagyobb összegű finanszírozásra is mód van. Ez volt az ok a Hankook esetében is, amely rendkívül jelentős beszállítói kört foglalkoztat. Beruházásain és azok finanszírozásán keresztül több, mint húsz százalékkal nőtt a beszállítói, illetve foglalkoztatotti létszám.

– A régió másik meghatározó vállalata a Dunaferr. Úgy tudom, hogy velük is tárgyalásokat folytatnak.

– A Dunaferr esetében hasonló szempontok játszanak szerepet, mint amit az előbb elmondtam. A közvetlen foglalkoztatási létszám ez esetben több ezer főt jelent, a beszállítói kör pedig hasonlóan kiterjedt. Valóban tárgyalunk a Dunaferrel egy finanszírozási szerződésről, a folyamat végén tartunk és reményeink szerint ezek a tárgyalások megnyugtatóan le is zárulnak. Bízom abban, hogy ennek eredményeként a Dunaferr biztonságos működése finanszírozható lesz. Egyenlőre többet nem mondhatok addig, amíg a végleges álláspontok ki nem alakulnak. Szempontjaink ugyanazok: a foglalkoztatotti kör, és a közvetlen beszállítói kör megtartása illetve bővítése a fő kérdés akkor, amikor a finanszírozásról döntést kell hoznunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!