Gazdaság

2015.02.25. 16:43

Van, ahol még mindig vízben áll az a tábla, amit ősszel nem tudtak leszedni

Dunaújváros – Türelmetlenek a mezőgazdászok: mindjárt itt a március, rá kellene menni a földekre. Csakhogy...

Pekarek János

Esők ide vagy oda: hamarosan itt a március, tehát a mezőgazdászok már igencsak nyugtalanok. Ez abból is látszik, hogy – mint azt Márkli Jánostól, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjétől megtudtuk – a múlt héten már rámerészkedtek a rendkívül felázott talajra.

– Nem halogathattuk tovább: elkezdtük a fejtrágya kiszórását az őszi káposztarepcére! – mondta Márkli, hozzátéve, hogy a rendkívül felázott talajon azonban csak lassan haladtak: a 135 hektárnyi repcevetésből csak 70 hektárra tudták kiszórni a trágyát.

Pillanatkép a környékbeli földekről: van, ahol már rámerészkedtek a rendkívül felázott talajra. Fotó: Ady Géza

Ezután következne a búza és az árpa trágyázása, amihez a megfelelő mennyiségű és minőségű anyag már ott van a cég telepén. Csak a jó, de legalább száraz időre várnak.

– Ha most egy darabig nem lesz több csapadék, akkor a jövő héten már a talajmunkákat is elkezdjük, mégpedig az ősszel felszántott táblák simítózásával – reménykedett halkan Márkli János, aki ugyanakkor a teljes csapadékhiánynak sem tudna maradéktalanul örülni, hiába vannak szinte száz százalékban vízzel telítve a földek. Ugyanis a kiszórt műtrágyát csak az esőnek kellene belemosnia a talajba...

A belvizeket a Pentele Zrt. sem úszta meg – bár kétségtelen, hogy sokkal jobban jártak e tekintetben, mint mondjuk az adonyi, sárbogárdi vagy mezőszilasi gazdák, ahol elkeserítő állapotok uralkodnak. Például ősszel, télen már le sem tudták szedni az összes kukoricát, napraforgót: és ezek a táblák még most is vízben állnak.

A Pentele Zrt. összesen 1060 hektárjából 16 hektárt borít most belvíz. Környékünkön a magasabban fekvő részeken már kezd szikkadni a talaj. Jó is: már érkeznek a vetőmagok...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!