Gazdaság

2015.04.21. 18:00

Vasárnapi zárva tartás: Rengeteg panaszos, „jóakaró”, érdeklődő és bizonytalanság

Dunaújváros – A kiskereskedelmi szektort érintő, a vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggő ellenőrzésekről tartottak előadást kedden a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

Kőhalmi Kálmán

A városi kamara székházában megtartott rendezvényen az első előadó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály főosztályvezető-helyettese, osztályvezetője, Jankó Zoltán beszélt arról az április 1-jén életbe lépett szervezeti átalakulásról, amely alapján az előbb leírt szép hosszú nevű szervezeti egység is létrejött. Ennek lényege, hogy a megszűnt Nemzeti Munkaügyi Hivatal feladatait egyrészt a Nemzetgazdasági Minisztérium, másrészt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (a foglalkozás-egészségügy és a munkahigiénia vonatkozásában) vette át.

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatos előírásokat Jankó Zoltán ismertette a kamarai előadáson. Fotó: Kőhalmi Kálmán

A szervezeti átalakulásban kellemes csomagként érkezhettek meg a hivatalok számára a kiskereskedelmet érintő, a vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggő törvényi változások. Ez persze az elégedetlen vásárlókat, a nehéz helyzettel szembesülő vállalkozásokat nem derítheti jobb kedvre. Rengeteg a panasz, a „jóakaró" és az érdeklődő. A „jóakarók" említése igényelhet talán magyarázatot: munkaügyi ellenőrzés egyelőre leginkább a bejelentések alapján indul vasárnap nyitva tartó üzletekben...

Panaszból és érdeklődőből a rendezvényen se volt hiány. A kétórás előadás kevés magyarázatra adhatott lehetőséget, leginkább a területet érintő számtalan új előírás felsorolásából állhatott. A jelenlévők az előadások után tették fel kérdéseiket Jankó Zoltánnak és munkatársának, a feliratkozók pedig a kamarától megkapják majd az előadás prezentációját is.

A munkaügyi ellenőrzés során a hivatal nem azt vizsgálja, jogszerűen tart-e nyitva az üzlet vasárnap (persze ha jogszerűtlenséget tapasztal ezen a téren, a fogyasztóvédelmi hatóságot kell tájékoztatnia), hanem hogy előírás szerint foglalkoztatja-e a nyitva tartó egység a munkavégzőt, és megfelelő ellenértéket fizet-e számára? Segítő családtagok esetén akár családfák rajzolásába is foghatnak az ellenőrzés során...

Ismert tény, hogy előkészítő, befejező tevékenység (például árufeltöltés, takarítás) nem végezhető a bezárásra ítélt üzleteknél. A nyitva tartásra jogosultaknál pedig csak a tulaj és segítő családtagjai végezhetnek munkát az üzletben. Jó megkérni a dolgozókat, hogy egy tejfölért se menjenek be a boltba vasárnap. Ahogy Jankó Zoltán fogalmazott: nem fogadhatják el, hogy „csak ott tartózkodott" a bolt nem családtagként törvénybe fogalmazott alkalmazottja. A szabályozás ezen része különösen „életszerűtlenre" sikeredett, a többinél is jobban.

Egyre nő a munkabalesetek száma

Április 28-át, a munkabalesetet szenvedettek nemzetközi emléknapját felidézve Jankó Zoltán elmondta: évről évre nő a munkabalesetek száma, tavaly közel nyolcvan halálos baleset volt, megyénkben hét. A tegnapi rendezvényen munkatársa, dr. Kirnerné Kiss Andrea beszélt a kereskedelmet érintő munkavédelmi sajátosságokról. Ez az országos szinten 550 ezer főt foglalkoztató szektor is számos veszélyt rejt a munkavállalók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!