Gazdaság

2015.02.26. 17:40

Vasmű: intenzív bértárgyalások zajlanak

Dunaújváros - Nagyon intenzív bértárgyalások zajlanak a vasműben a munkáltató és az érdekvédők képviselői között. Bíznak a megállapodásban.

Pekarek János

Hajrájukhoz érkeztek a bértárgyalások a vasműben: a felek az ötödik tárgyalási fordulón vannak túl, és pénteken délután fél kettőkor kezdődik úgymond a hatodik menet! Ami könnyen lehet, hogy az utolsó lesz, mivel február végéig van felhatalmazásuk megegyezni az érdekképviseleti szervezeteknek (a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetségnek és a Dunaferr Ifjúsági Szervezetnek), valamint a cégvezetésnek. A kollektív szerződésben ugyanis február 12-e szerepel határidőként: ezt közös megegyezéssel hosszabbították meg február utolsó napjáig.

A vasműben zajlanak a bértárgyalások. Egyeztetnek a II. kohó átépítéséről is. A képen: csapolás. Fotó: A. G.

Dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. szóvivője és HR-igazgatója csütörtökön azt nyilatkozta lapunknak: nagyon intenzív tárgyalások zajlanak, az álláspontok hol közelednek egymáshoz, hol távolodnak. Szerdán a cégvezetés tett egy írásos ajánlatot az érdekvédőknek (erről nem mondott részleteket a szóvivő), csütörtökön pedig a szakszervezetek reagáltak erre írásban. Mezőközy szerint a cég pénzügyi helyzete elég nehéz 2015-ben, erre az érdekvédőknek is figyelemmel kellene lenniük. Mindazonáltal hozzátette: a cégvezetés még mindig bízik a megállapodásban a béremelésekkel kapcsolatban.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezet elnöke azt hangsúlyozta, hogy a két érdekvédelmi szervezet vezetősége együttes ülésen határozta meg a követendő álláspontokat – amelyekből nem szándékoznak engedni. Szeretnék az idei tervezett inflációhoz igazítani a béremelést, továbbá középtávú, három évre szóló bérmegállapodást akarnak kötni, amelyben rögzítenék, hogy mindig a tárgyévi inflációval, és egy állandó szorzószámmal (ez 1,5 lenne) emelkednének a bérek. El kell érni, mondta Mucsi, hogy újjáépítsék a 2. kohót, folytassák a meleghengerművi és kokszolói beruházásokat, emeljék a bérkategóriák felső határait. Mucsi optimista...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!