Gazdaság

2016.02.17. 13:13

Tüntettek Brüsszelben: Védővámokra van szükség a kínai acéltermékek kiszorítására

Dunaújváros - Az európai acélipar az összeomlás előtt áll: emiatt tüntettek munkaadók és munkavállalók Brüsszelben.

Pekarek János

Hétfőn nagy tüntetést rendeztek Brüsszelben, az Európa Parlament épülete előtt a földrész acélipari vállalatainak képviselői és a cégeknél működő érdekképviseletek vezetői. Alighanem először fordult elő nem csak Európa, de a világ történelmében is, hogy munkaadók és munkavállalók együtt, közösen, ugyanazért a célért tüntetnek!

Ez pedig a kínai acélipari termékek dömpingszerű beáradása az európai piacokra. Ami létében fenyegeti a földrész acéliparát, munkahelyek százezreit, országok gazdasági, politikai stabilitását.

A tüntetők a brüsszeli Európa negyedben, ahol a földrész acéliparának válságos helyzetére próbálták felhívni az uniós politikusok figyelmét

A példátlan tüntetésnek magyar résztvevői is voltak: Polányi Gábor, az ISD Dunaferr Zrt. befektetési szakértője, és Győri Gábor, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke képviselte nem csak a vasműt, hanem az egész magyar acélipart.

- Legalább ötezer ember tüntetett a brüsszeli Európa Parlament előtt, de szerintem ez nagyon szerény szám: sokkal többen voltunk! - mondta már itthon, Dunaújvárosban Győri Gábor, szakszervezeti alelnök. - Körbeértük a parlament egész épülettömbjét, mozdulni sem lehetett a téren! A rendezők profi módon előkészítették a demonstrációt, minden frappánsan működött, még a nap is kisütött a tüntetés idejére.

- Ami a fellépésünk politikai erejét illeti: egy korábbi uniós biztos, Antonio Tajani mondta a nyitó beszédet. A parlament épületéből nem reagáltak a demonstrációra, de tudjuk, hogy figyelemmel kísérték a történteket. Egyelőre várunk, hogy kiderüljön: napirendre tűzik-e a védővámok ügyét az EP-ban, vagy nem? Utóbbi esetben újabb, még nagyobb demonstrációt rendezünk: megvan erre a megfelelő kapcsolatrendszer, összetartás és elszántság!

Győri Gábor, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Fotó: Gy. G.

- Ha az Egyesült Államok vámokkal védi a maga acélpiacát a kínai áruktól, akkor Európa sem tehet másként! A kínaiaknak nem kell környezetvédelmi bírságokat fizetni, mint nekünk, állami támogatást kapnak az energiára, ami nekünk tilos, arrafelé ismeretlen egy sor munkabiztonsági, foglalkoztatási előírás: vagyis sokkal olcsóbban tudnak termelni, mint mi Európában! Ez ma egy számunkra nagyon előnytelen versenyhelyzet.

- Ha az unió nem hoz törvényeket a kínai dömpingacélok ellen, akkor kezelhetetlenné és beláthatatlanná válik a helyzet. Eltűnhet az egész iparág, mint ahogyan a teljes európai textil- és cipőipart is felfalták már a gyakorlatilag előírástól és kötelezettségtől mentesített kínai gyárak.

A tüntetésen az unió minden olyan országából jelen voltak munkaadók és munkavállalók, ahol (még...) van acélipar: lengyelek, csehek, németek, franciák, belgák, spanyolok, olaszok, britek, magyarok. Akiknek létét, stabilitását fenyegeti a mai acélipari helyzet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!