Gazdaság

2016.07.21. 15:45

Vége van az idei aratásnak

Dunaújváros - Végéhez közeledik a nyár legnagyobb mezőgazdasági munkája, az aratás. Nálunk ma végezhetnek.

Pekarek János

Szeretjük az esőt, de ami az elmúlt hetekben történt, az már túl van ezen! - foglalta össze a helyzetet egyetlen mondatban Márkli János, az egyik helyi mezőgazdasági cég ügyvezetője. Mint mondta, kilencvenöt milliméternyi eső hullott az elmúlt másfél hétben, és ez nem csak a munkát nehezítette meg az aratási szezon kellős közepén (minden nap külön, az egyes táblákra vonatkozóan kellett mérlegelni: elbírja-e a felázott föld a munkagépeket vagy sem?), hanem a termés minőségét is nagyban befolyásolta.

Mindezzel együtt a számítások szerint ma, azaz pénteken befejeződhet a búza aratása a város környéki földeken, mondta Márkli. Háromszáz hektárról vágták le a búzát, és az előzetes becslések szerint úgy tűnik, hogy igazolódnak várakozásaik a hazai nemesítésű fajták iránt: vagyis meglesz az előre tervezett 6,5 tonnás hektáronkénti termésátlag. Már az utolsó táblát aratják a cég gépei, két bérelt kombájnnal kiegészítve. Ezekre azért van szükség, mert a hétvégére ismét esőket, sőt: felhőszakadásokat jósol a meteorológia, és nem akarják, hogy a termés tovább nedvesedjen. Így is szárítóra kell vinni, amit betakarítottak már, jóllehet a napsütésnek hála nem kell már begyújtani a szárító technológiát, elég levegővel megfúvatni, eltávolítandó a fölösleges nedvességet.

A szárító- és raktártelepére egyre több betakarított búza érkezik. Sajnos, a takarmány minőségű is egyre több köztük...

A cég több környékbeli gazdával is szerződést kötött a gabona felvásárlására és szárítására, raktározására. Úgy látják, egyre több a csak takarmány minőségű búza. Ez annyit jelent, hogy csak kevesebbet fizet majd érte a vásárló - ha egyáltalán lesz vásárló. Ugyanis országszerte sok a csak takarmánynak jó búza, ami eleve lerontja az árakat, és a túlkínálat miatt valószínűleg vevő sem akad majd az ilyen termésre az idén: vagyis további raktározásra lehet felkészülni.

Az esők azért sem jöttek jól, mert a már learatott táblákon el kellett kezdeni a tarlóápolást. Ahhoz viszont el kellene szállítani a levágott szalmát - ami az esőktől átnedvesedett, tehát nem csak tovább kell a földeken tartani, hanem meg is kellett forgatni, hogy egyenletesen száradjon, és ez további munkaerőt kötött le.

Az aratás tehát úgy fejeződik be, hogy máris elmaradásban vannak néhány táblán a talajmunkákkal.

Igaz, legalább az őszi kapásnövényeknek, a kukoricának és a napraforgónak jól jött a rendszeres eső: ezekből kifejezetten jó termés várható a pillanatnyi állapotok alapján. Reméljük, így is fog maradni őszig!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!