Gazdaság

2015.11.24. 19:06

Nemzetközi szakmai megmérettetésekre juthatnak ki a diákok

Dunaújváros – EuroSkills, illetve WorldSkills nemzetközi versenyeken a dunaújvárosi fiatalok is megmutathatják tudásukat, ami az országos szakmai versenyeken már annyi sikert hozott.

Kőhalmi Kálmán

Dunaújvárosban szakmát tanuló fiatalok a város népességét, hazai gazdasági súlyát jócskán meghaladó részarányban értek el sikereket az elmúlt években az országos szakmai versenyeken, jutottak a döntőbe, értek el dobogós helyezést, vagy akár aranyérmet szakmájuk megmérettetésén. Eddig a nemzetközi versenyeket előkészítő nemzeti válogatóversenyre (SkillsHungary) még kevés helyi fiatal adta be jelentkezését. Ennek oka lehet, hogy ez a verseny még nem tekint vissza olyan múltra, mint az országos szakmai versenyek. És a lehetséges jelentkezők is már az iskolát elvégezték, dolgoznak, munka mellett pedig nehéz bevállalni azt, hogy egy ilyen versenyre felkészüljenek. Pedig az életre szóló élményen túl a szakmai pályán is nagy lökést jelenthet még maga a felkészülés is, nem szólvaarról, ha még a nemzetközi versenyre való kijutás, vagy egy komolyabb eredmény is összejön.

Magyar versenyzők a tavalyi EuroSkillsen

A bronzérmes csapat, balra Gál Mónika Patrícia

Azért már voltak résztvevői a nemzeti előválogatóknak eddig is, és már jelentős sikert is könyvelhetünk el: tavaly a franciaországi Lille-ben megrendezett EuroSkills versenyen a dunaújvárosi Gál Mónika Patrícia (párosban Fehér Zsuzsannával) az ápolás és gondozás szakmában harmadik helyen végzett.

Reméljük, a szép sikernek hamarosan folytatása jöhet. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a versenyszámok szponzoraival együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmunkásoknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak, szakközépiskolásoknak és végzős szakiskolai tanulóknak a jelentkezését, akik megméretnék tudásukat a EuroSkills, illetve WorldSkills nemzetközi versenyeken, az ifjú szakemberek Európa Bajnokságán, 2016-ban a svédországi Göteborgban, illetve a szakmák olimpiájának is nevezett világbajnokságon 2017-ben Abu Dhabiban. És persze 2018-ban, a Magyarországon megrendezésre kerülő EuroSkillsen.

A SkillsHungaryt elsőként tavaly rendezték meg, idén már az országos szakmai versenyek döntőjével, a Szakma Sztár Fesztivállal párhuzamosan tartották meg a Hungexpón. A SkillsHungaryt az egyes szakmákban a jelentkezők számától függően válogatóversenyek előzik meg. Akik sikerrel szerepelnek a nemzeti válogatóversenyen, a szponzorok segítségével több hónapos felkészítőn vesznek részt a nemzetközi megmérettetés előtt.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!