Gazdaság

2017.05.28. 09:40

Veszélybe került a hazai kenyérgabona kivitele?

KÖRKÉP - Sokat alszik még aratásig a búza, ezért jelenleg nem lehet megbecsülni, hogy milyen hozamok várhatók - állítják a lapunk által megkérdezett agrár szakemberek.

Dávid Erzsébet

- Viszonylag jól vészelték át a telet a gabonatáblák, általában jó a bokrosodás, egészségesek a növények. Nem lépett fel eddig sem a sárgarozsda, sem a lisztharmat és levélfoltosság fertőzés. A hűvös tavasz a legtöbb vidéken nem késleltette számottevően a növények fejlődését, csak pár napos késéssel kezdődik meg a kalászolás. Jókor jött s javított a talajok nedvességtartalmán a csapadék - mondja Vida Gyula, az MTA martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, osztályvezetője. A szakember szerint arról azonban még nagyon korai beszélni, hogy milyen termés várható.

Az utóbbit erősíti meg Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Fejér megyei elnöke is, aki a határt járva azt tapasztalja, hogy változó a búzaállomány állapota. A megye azon területein, ahol alig 15-18 milliméternyi csapadék hullott csak, sokat "kivett" a növényekből az aszály, az alacsony nedvességtartalmú talajban ugyanis szinte csak a túlélésre "játszanak", s lassabban fejlődnek a növények. Megerősödésükhöz, fejlődésükhöz kellene az újabb, bőséges és aranyat érő májusi eső. Bár még jó néhány hét választja el a gazdákat az aratástól, a gabonapiac várható kilátásairól már most megjelentek az első előrejelzések.

Évek óta nagyjából azonos a kenyér ára. Világviszonylatban a kínálati piac dominál, bőségesek a tartalékok

A globális helyzetről s a hazai termelők számára abból adódó lehetőségekről Potori Norbertet, az Agrárgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatóját kérdeztük. Elmondta, hogy míg a 2016-os gazdasági évben globálisan 753 millió tonnás rekord búzatermést takarítottak be a gabonatermesztő országok, addig a júliustól kezdődő új gazdasági évre 736 millió tonnás termést prognosztizál a Nemzetközi Gabonatanács.

A kereslet és kínálat az Európai Unióban nagyjából egyensúlyban van, de világviszonylatban a kínálati piac dominál, bőségesek a tartalékkészletek. Az Európai Unió országai összességében várhatóan 10,1 millió tonnás készlettel zárják a mostani gazdasági évet, s a júliustól kezdődő, következő gazdasági időszakra is hasonló mennyiséget prognosztizálnak. Magyarország esetében búzából 230 ezer tonna átmenő készletet valószínűsítenek a mostani időszakra, a következőre pedig csökkenő mennyiséggel, 72 ezer tonnával számolnak.

A hazai búzatermés mintegy felét külföldön értékesítjük. Kivitelünket azonban veszélyeztetheti a gabonapiacot már most is nagymértékben meghatározó orosz és ukrán búzatermesztés további bővülése. Oroszország például oly mértékben törekszik búzaexportjának növelésére, hogy egy, a közelmúltban, Ausztriában megrendezett nemzetközi konferencián az oroszországi előadó arról beszélt, országa a világ első számú búzaexportőre kíván lenni, s már most jelentős a részesedése a kivitelből - tudtuk meg Vida Gyulától. A gabonatermesztéssel foglalkozó gazdák számára gond, hogy nagyon alacsony áron tudják, tudnák csak értékesíteni a termést.

A párizsi tőzsdén a kukoricát a 172 euró környéki árak jellemzik, a búza március elejéig drágult, majd csökkenő irányt vett a jegyzése. A kenyérgabona ára a chicagói tőzsdén is csökkenő pályán mozog. Itthon egy korábbi, dráguló fázis után stagnálás következett, s április elején 41-42 ezer forint volt a kukorica tonnája, az étkezési búzát 43-44 ezer, a takarmánybúzát 42 ezer forinton jegyezték.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Vancsura József szerint ezek az árak annyira alacsonyak, hogy ha egy esetleges rekordtermésről szóló hírek további árcsökkenést eredményeznek, tönkremennek a termelők. Kiss Norbert Ivó szerint biztató, hogy elfogytak, illetve fogytán vannak a kukoricakészletek, ami várhatóan növeli majd az árakat. Ez pedig remélhetően húzza majd magával a búzáét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!