Gazdaság

2014.05.12. 17:30

Vihar után, vihar előtt - A búza már magas, de még gyenge, és kártevők bántják

Épp a legrosszabbkor érte az erős lehűlés, a szél, és a szerencsére még csak jósolt jégveszély a búzát...

Pekarek János

Eddig szerencsésen megúszta a város környéke a váratlan májusi viharokat – mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője.

– Elég hirtelen jött a vasárnapi vihar, de nem esett nagyobb kár – említette a mezőgazdász. Néhol, az alacsonyabban fekvő részeken a búza megdőlt, de nem vészesen, és csak kisebb területeken.

A vasárnap este hullott 9-10 milliméternyi eső gyorsan jött, de szerencsére jég nem érkezett vele: és ez Márkli szerint sok bajtól mentette meg a környéket. Csak jégverést ne, fohászkodik mostanában mindenki, aki a földekből él.

Hétfői látkép egy széltépázta búzatáblával s a szerzővel (Fotó: Ónodi Zoltán)

A májusi meteorológiai előrejelzések szerint az időjárás a következő napokban okozhat még meglepetést nálunk is, hiszen például többször is száz kilométeres óránkénti sebességű szelet jósolnak a hozzáértők felénk is. Ez semmiképpen sem jelent jót, mondta Márkli, hiszen például a búza most éppen fejlődésének egy olyan szakaszában jár, amikor még nem áll biztosan a lábán. Komoly aggodalomra ad okot az időjárás, így Márkli. Ami nagyon nem lenne jó: az a jégverés!

Igaz, hogy az erős szél sem használ: például azért, mert a kalászosok megfektetése mellett még a most időszerű gombák elleni védekezést sem lehet folytatni. A permetet elfújná a szél... Holott a növényeken már a gombabetegségek mellett levéltetűt is láttak, tehát a vegyszeres védekezésre mindenképpen sürgős szükség lenne. Ezért is adta ki a Pentele Zrt. vezetője az utasítást: kedden reggel, ha nem fúj a szél, amilyen korán csak lehet, el kell kezdeni a permetezést a földeken!

Egyáltalán nem nyugodt a mezőgazdász, mivel, mint mondja, az éves időjárási előrejelzés pontosan egybeesik a heti időjóslatokkal: szél, jég...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!