Hasznos

2015.03.20. 16:50

A devizahitel elszámolása - A jogász válaszol

Az elszámolási törvény kötelezővé tette a bankok számára, hogy az ügyfeleikkel kötött fogyasztói kölcsönszerződésekben alkalmazott árfolyamréssel, valamint a tisztességtelennek minősülő kamat- és díjemelések összegével elszámoljanak az ügyfeleikkel.

Unger Zsolt

Az elszámolási törvény azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 19. között kötöttek devizaalapú, forint alapú, deviza hitellel, pénzügyi lízing- vagy kölcsönszerződést és 2009. július 26. napját követően rendelkeztek még, vagy rendelkeznek ezzel. E törvény vonatkozik az árfolyamgátba belépett és a végtörlesztést igénybe vevőkre is. Elhalálozás esetén az örökösökre, valamint a 2009. július 26. napja előtti el nem évült követelésekre is. Tehát, figyelembe kell venni, hogy az elszámolás a forint alapú hitelekre is vonatkozik, de ezt a deviza alapú lízing és kölcsönszerződések elszámolása után fogják intézni.

A bankok automatikusan kiküldik az elszámolással kapcsolatos értesítőket, de ha kedvezményes végtörlesztés következtében szűnt meg a kölcsönszerződés, abban az esetben külön kell kérnie írásban az elszámolást közvetlenül a pénzügyi intézménytől 2015. március 1. és 2015. március 31. napja között. Ha 2009. július 26. napján vagy azt megelőzően szűnt meg, a pénzügyi szolgáltatót írásban kérni kell, hogy a szerződése tekintetében a pénzintézet felé számoljon el.

A törvény nem terjed ki a bankszámla hitelkeretre, hitelkártyára, az állami kamattámogatással nyújtott lakáscélú forintalapú kölcsönszerződésekre, valamint ha az ingatlan a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. már megvásárolta.

Fontos dolog, ha már nem tart kapcsolatot a hitelező pénzintézetével, akkor érdemes felvenni vele a kapcsolatot, hogy a személyes adat biztos megegyezik-e (név, lakcím) a pénzintézet adatbázisával.

A deviza alapú lízing és kölcsönszerződések esetén a pénzintézeteknek 2015. március 1. és 2015. április 30. között kötelező kiküldeni az elszámolást az ügyfelek részére. Ez alól csak akkor van kivétel, ha a pénzintézet és a Magyar Állam közötti per 2015. március 1-ig nem fejeződik be. Ez esetben a határidő a peres eljárás befejezésétől számított 60 nap.

A jövő heti cikkben várhatóan arról lesz szó, hogy mi történik akkor, ha a pénzintézet elszámolásával az ügyfél nem ért egyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!