Hasznos

2015.06.12. 14:46

A jogász válaszol - A végrendeletről

Úgy gondoljuk, hogy halálunk esetén az anyagi javaink a törvényben előírtak alapján tisztán megoldódnak. Bármikor kialakulhat olyan helyzet, hogy egy végrendelet hiánya miatt egy hagyatéki eljárás bonyolultabb és időigényes lehet.

Unger Zsolt

Az örökhagyó a halála esetére vagyonáról vagy annak egy részéről végintézkedéssel szabadon rendelkezhet. Végrendelkezni személyesen lehet. Az okirat végrendeleti jellegének megállapításához az szükséges, hogy az örökhagyó halála esetére szóló vagyoni rendelkezést tartalmazzon, és külsőleg az örökhagyótól származónak mutatkozzék.

Az öröklési szabályok bonyolultsága miatt érdemes a végrendelet elkészítése előtt ügyvédi tanácsot kérni, akár magát a végrendeletet is ügyvéddel elkészíttetni mivel az új Polgári Törvénykönyv számos változást hozott. Ilyen például a házastársi haszonélvezeti jog, vagy a kötelesrészi szabály is, ezért kockázatos lehet szakmai tanács nélkül végrendeletet írni.

A végrendelet lehet közvégrendelet, írásbeli magánvégrendelet vagy szóbeli végrendelet.

A közvégrendeletet csak közjegyző előtt lehet tenni, megfelelő formai kellékekkel. A kiskorú, és korlátozott cselekvő-képességű személy vak, írástudatlan vagy olvasásra, nevének aláírására képtelen személy közvégrendeletet tehet.

Szóbeli végrendeletet az tehet, aki életét fenyegető olyan rendkívüli helyzetben van, amely írásbeli végrendelet tételét nem teszi lehetővé.

A szóbeli végrendelet akkor érvényes, ha a végrendelkező két tanú együttes jelenlétében a tanúk által értett nyelven végakaratát egész terjedelmében szóban – vagy jelnyelvet használó végrendelkező esetén jelnyelven – előadja, és egyidejűleg kijelenti, hogy szóbeli nyilatkozata az ő végrendelete.

Az írásbeli, saját kezűleg írt végrendelet esetén elejétől végéig a végrendelkezőnek kell írnia és aláírnia. Szabályos a végrendelet, ha azt más írja, de a végrendelkező azt két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt a magáénak ismeri el. Ilyen esetben a tanúknak is alá kell írniuk a végrendeletet Lehetőség van arra is, hogy a végrendelkező a saját kezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja, és azt a közjegyzőnél személyesen letétbe helyezze.

Több lap esetén folyamatos számozással kell ellátni az oldalakat és minden oldalt alá kell írni. A tanú nem lehet a végrendeletben szereplő személy.

A legelterjedtebb és egyben a legmegbízhatóbb végrendelet mindenféleképp a jogi személlyel elkészített és letétbe helyezett végrendelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!