Hasznos

2015.10.02. 14:25

A jogász válaszol: Ki, mikor, hol parkolhat?

Sokszor nem könnyű feladat parkolóhelyet találni, pláne szabályosat. Az alábbi feltételek teljesítése esetén nem kell bírságra számítani.

Unger Zsolt

Járművel várakozni – ha rendelkezéséből más nem következik – csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.

Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén – ha közúti jelzésből más nem következik – akkor szabad várakozni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.

Ami az úttesttől szintkülönbséggel el van választva – burkolatától függetlenül – járda. Engedélyező tábla nélkül nem szabad rajta parkolni.

Ha tábla engedélyezi vagy útburkolati felfestés jelöli, akkor lehet a járdán parkolni, de járdának legfeljebb fele foglalható el és a gyalogosok számára 1.5 méter széles helyet mindenképp hagyni kell.

A járdán a mozgáskorlátozott személy illetve az őt szállító jármű vezetője járművével, a betegszállító gépjármű a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár a fentiek figyelembe vételével akkor is várakozhat, ha azt jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

Ahol jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged, a várakozás megkezdésének időpontját a járművön – gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött – elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.

Lakott területen kívül járművel – a lehetőséghez képest – az úttesten kívül kell megállni.

Tilos megállni illetve várakozni a tilalmi táblákon felül úgy, hogy bármilyen jelzőtábla észlelését akadályozza, be nem látható útszakaszon, körforgalomban, útkereszteződésben, kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, valamint a gyalogos-átkelőhely előtt 5 méter távolságon belül, tömegközlekedést illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méterrel utána 5 méterrel, ha útburkolati jelből más következik. Tilos megállni illetve várakozni kapaszkodósávon, gyorsító-és lassító sávon, kerékpársávon, különösen veszélyes helyen, az útburkolati jellel jelzett területen valamint autóbusz forgalmi sávban.

A járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson és illetéktelen személy azt el ne indíthassa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!