Hasznos

2017.03.31. 16:22

Az adóvégrehajtás helyett kérelem

Az adótartozás megfizetését méltányolható személyes vagy gazdasági okból nem tudja teljesíteni, lehetőség van fizetési és méltányossági kérelem benyújtására az adóhatóság felé.

Unger Zsolt

Ezen eljárás kizárólag kérelemre terjeszthető elő. Magánszemély esetében a beadványt papír alapon kell eljuttatni, amíg a gazdasági társaságoknak elektronikusan kell beadni a kérelmet.

Mindkét esetben az adóhatóság erre előírt adatlapján kell igényelni a méltányosságot, valamint a kérelemben szereplő adatok igazolására a dokumentumokat, nyilatkozatot, szerződést, gazdasági társaságoknál üzleti tervet is kell mellékelni. Ezek hiányában elutasíthatják a kérelmet.

Szabályszerű, elfogadható, dokumentációkkal alátámasztott első kérelem esetén az adóhatósághoz történő beérkezésétől a végrehajtási eljárás nem indul el, illetve a folyamatban lévő végrehajtási eljárás felfüggesztésre kerül. Amennyiben az adóhatóság elutasítja és nem érkezik rá fellebbezés, akkor az adótartozás azonnal végrehajthatóvá válik.

Fontos megjegyezni, hogy kizárólag az első kérelem szakítja meg a végrehajtást, ezért nagyon fontos, hogy szakszerűen kerüljön összeállításra.

A kedvezményeknél lehetőség van részletekben történő fizetésre, az adótartozás mérséklésére, törlésére, illetve fizetés elhalasztására későbbi időpontra.

A részletekben történő fizetés kérelmezése esetén az adóhatóság azt vizsgálja, hogy adózónak, és a vele egy háztartásban élő személyeknek van-e elég keresete ahhoz, hogy a részleteket fizetni tudják.

Gazdasági társaságok esetén nem csak az adótartozás keletkezésének okát kell feltüntetni, hanem azt is taglalni kell, hogy a gazdasági társaság jövőjét miképp fogja befolyásolni az adótartozás részletekben történő megfizetése.

A tőketartozás mérséklésére illetve törlésére kizárólag magánszemélyek esetén van lehetőség, cégek esetében a bírság és a késedelmi pótlék törlését lehet kezdeményezni.

Fizetési halasztás kérelmezése esetén azt kell igazolnunk, hogy egy későbbi időpontban az adótartozás teljes egészében megfizethető lesz, vagy kérhetünk halasztást a tartozás egy részére is.

A fizetési kedvezmény megadásának feltétele lehet, az esedékessé váló adótartozást teljesítése, az adótartozás egy részének meghatározott időpontig történő megfizetése, illetve megfelelő biztosíték adása (kezesség, zálog, jelzálogjog).

Fizetési könnyítési kérelemnek három feltétel együttes fennállása esetén ad helyt a hatóság. Az adózónak fizetési nehézsége áll fenn, amely folytán a tartozás azonnali illetve egy összegű megfizetésére nem képes, a fizetési nehézség adózónak nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az adott helyzetben tőle elvárható, valamint a fizetési nehézség átmeneti jellegű, tehát az adótartozás későbbi időpontban való megfizetése valószínűsíthető.

Bármilyen és bármennyi tartozás keletkezett, érdemes felvenni a kapcsolatot a jogosulttal, mint hogy egy végrehajtási eljárással kerüljünk szembe a bankszámlánkon, az ingatlanunkon vagy akár a gépjárművünkön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!