Közösségek

2024.04.18. 09:10

Szentmártoni János: a Csoóri Sándor Program nemzetmegtartó program

A pályázatokon többszázezer forinttól többmillió forintig lehet nyerni, attól függően, hogy milyen programra pályázik az adott társulat vagy egyesület: néptánc, népzene vagy tárgyalkotó népművészet kategóriára.

MW

zentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A népművészet közösségmegtartó, a közösségszervező ereje nagyon fontos: ezek a közösségek azok a szigetek, ahol a társadalmunk, a nemzetünk meg tudja vetni a lábát. A Csoóri Sándor Program nemzetmegtartó program - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

Szentmártoni János ismertette: nyolc éve indult a program és éves szinten tartósan kétezer fölötti a pályázók száma. Tavaly 1785 nyertese volt a Csoóri Sándor Programnak, az elmúlt hét évben több mint 12 ezren pályáztak sikeresen.

Elmondása szerint többszázezer forinttól többmillió forintig lehet nyerni a pályázatokon, attól függően, hogy milyen programra pályázik az adott társulat vagy egyesület: néptánc, népzene vagy tárgyalkotó népművészet kategóriára. A program összkerete 2,5 milliárd forint - tudatta a helyettes államtitkár.

Kiemelte, hogy a tárgyalkotó kategóriának fontos eleme a mester-inas program, amely a tudás, az örökség átadását segíti.

Hangsúlyozta: nemcsak a magyar társulatok és egyesületek pályázhatnak, hanem nemzetiségi csoportok és határon túli magyar szervezetek is.

Szentmártoni János arról is beszélt, hogy az idei pályázatok benyújtására harminc nap áll rendelkezésre a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EPER-felületén keresztül, az új pályázóknak regisztrálniuk kell. A pályázati időszak júniustól jövő év júliusáig tart. 

Arról is beszélt, hogy egy pályázó két kategóriában is pályázhat. A pályázók két és fél hónapon belül kapják meg a támogatást - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Felidézte, hogy az elmúlt időszakban több néptáncfesztivált is megnyitott, ahol öröm volt látni azokat a fiatalokat, akik a népművészetben, a népzenében szocializálódtak. "Jellem, identitásformáló erővel bír a népművészet, az az alapja minden kultúrának" - hangsúlyozta Szentmártoni János.

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a néptánc a legnépszerűbb, mint mondta, a "zászlóshajója ennek a programnak", ezt követik a népzenei együttesek pályázatai, ugyanakkor a tárgyalkotó kategóriák iránt is egyre több fiatal érdeklődik: műhelyek és közösségek teremtődnek ezzel.

"Egyre jobban kapaszkodunk a gyökereinkbe és ehhez a népművészet a legtermészetesebb terepünk" - mondta Szentmártoni János a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy a Csoóri Sándor Program ösztönző hatással van a magyar társadalomra és a népművészeinkre.

Mint mondta, a népművészeti értékek és hagyományok ápolása, átörökítése a sokszínűségét adja az európai gazdagságnak. Szentmártoni János hozzátette: Európa ereje a sokszínűségben rejlik.

Megjelent az idei Csoóri Sándor Program pályázati kiírása

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a program keretében az idén is 2,5 milliárd forintot biztosít a népi kultúra közösséget teremtő műfajai számára - közölte a szaktárca.

A közleményben kiemelik, hogy kormány kiemelt figyelmet fordít a magyar népművészeti közösségek megerősítésére.

Mint írják, népi kultúránknak kiemelt jelentősége van, ezért alapította meg 2017-ben a kormány a Csoóri Sándor Programot, amely az utóbbi évtized egyik legjelentősebb, legstabilabb támogatási formája.

A program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése, mindezzel népművészeti értékeink, hagyományaink megőrzése, átörökítése - áll a közleményben.

A 2024-es pályázatok benyújtására harminc nap áll rendelkezésre a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EPER felületén keresztül. Az elnyert forrásokat 2025. június 30-ig lehet felhasználni hazai és határon túli műhelyek szakmai munkájának támogatására, táncházak, népi kézműves programok, táncegyüttesek, népzenei csoportok és népdalkörök éves tevékenységének finanszírozására.

A Csoóri Sándor Program 2024-es pályázata elérhető a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában