megjelentek a horgászturisták az öbölben

2019.02.21. 17:30

Meghökkentően sok hal jött a kimélyített vízbe

Minden bizonnyal kiváló életterük lesz a frissen kikotort öbölszakasz a vermelő és egyéb megbúvó halaknak a kikötői öbölben. Ideje: itt a horgászszezon!

Pekarek János

Új horgászhelyek is kialakultak a kikötő öblének kikotrásával: az iszaptól felszabadult, mélyebb vizű részeken megjelentek a nagyobb testű ragadozó halak és a kisebb halak nagy csoportjai is, derítették fel a kotrás eredményét felmérő geodéták szonárfelvételei, tudtuk meg Somfai Rezsőtől, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnökétől.

A stégek még nem a végleges helyükön állnak, de odébb kellett vontatni őket a kotrás és a partrendezés érdekében Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Különösen, hogy az adonyi Béta-Q Kft., a kotró vállalkozás nem csak az iszaptól szabadította meg a Felsőfoki- és az Alsófoki-patak-torkolatok közötti öbölszakaszt, hanem a közvetlen partvonalat is kiigazította az öböl mindkét oldalán.

Kiirtották az elvadult bozótot (horgásznyelven: a csihatagot), a partvédelmet szolgáló kőrakásokat megigazították, ahol kellett, újra fölrakták, összegyűjtötték az uszadékot, a hulladékot, még a csónakkikötő stégek fogadó hídját is rendbe tették a horgászok közreműködésével. Különösen sok kidőlt fát kellett eltávolítani a Felsőfoki-patak torkolatánál és medréből.

Sok partszakasz felszabadult a horgászok előtt

A horgászegyesület elnöke elmondta azt is, hogy felvették a kapcsolatot a területen illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, mert szeretnék folytatni a rendcsinálást a kikötői vasútvonal és a part közötti területen is. Mivel lényegesen több hal van most a kikötői öbölben, több horgásznak is szeretnének helyet csinálni az öböl északi partját jelentő ívben. Ehhez viszont nemcsak a gallyakat, bokrokat, hanem az elöregedett, veszélyes, korhadt, kidőlt fákat is el kellene távolítani, amihez szükséges a tulajdonos engedélye. Ugyanez a helyzet az úgynevezett füzesben is, amely az Alsófoki-patak torkolatánál nőtt meg az elmúlt ötven évben olyannyira, hogy az erdőgazdasági térképeken már 7/D jellel külön elnevezést is kapott, holott egyáltalán nem erdőművelésre szánt terület, és ezeket a fákat nem is ültette, nem is gondozta soha senki.

Eltűntek a kiöregedett, veszélyes fák

Bár a hivatalos horgászszezon egész éven át tart, télen azért lényegesen kevesebb horgász ül a parton vagy a csónakokban. Mostanában viszont, hogy ki-kisüt a nap, megpezsdül a horgászvér is: sokan keresik fel a horgász­egyesület irodáját engedélyért. Jó reményekkel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában