nem árt kompromisszumot kötni

2019.07.14. 10:00

Előzze meg a családi civódást!

 Nem is hinné, néhány ösztönös cselekedetével menynyire felbosszanthatja élete párját. Mit tehetne, hogy elkerülje a vitát? Segítünk!

Mediaworks/Fanny

Vannak helyzetek, amelyek sokszor előfordulhatnak egy-egy kapcsolatban. Akad közöttük olyan idegesítő viselkedés, amelyet az évek alatt vett fel az egyik fél, míg mások kezdetektől fogva jelen vannak, csak míg valaha simán elnézte ezt párjának, esetleg viccesnek is találta, addig mára egyszerűen idegesíti. Nézzük a legtipikusabbnak tartott szituációkat, és azt is, az ön reakciói mit jelenthetnek, illetve hogyan kezelje ezeket a helyzeteket helyesen! Veszekedés, illetve megszokás helyett tegyen is valamit azért, hogy jobb legyen a párkapcsolata, és jó néhány közösen eltöltött év után is boldogok lehessenek.

Veszekedés, megszokás helyett azon legyen, hogy jobb legyen a párkapcsolata
Fotó: pixabay

A HELYZET

Ha a gyerek tanulmánya vagy a közös családi nyaralás kerül szóba, kedvese nem túl aktív beszélgetőtárs, miközben a kedvenc focicsapatáról képes megállás nélkül áradozni. Ön pedig válaszként csak a szemét forgatja. MIT JELENTHET A MOZDULAT VALÓJÁBAN? A szemforgatással az elutasítást fejezi ki: unja és idegesítőnek tartja szavait, de nem akarja ezt elmondani neki. HOGYAN KERÜLJE EL? A reflexszerű reakciókat a legnehezebb elkerülni. Próbálja meg mégis, és ha valóban bosszantónak tartja partnerét, csukja le a szemét egy pillanatra! Lazítsa el kezének izmait, vegyen mély levegőt, és lassan fújja ki! Majd mondja ezt: „Most nem akarok erről beszélni. Cserébe te is választhatsz egy témát, amelyről te nem szeretnél hallani tőlem. De a fontos dolgokat mindig beszéljük meg részletesen.”

A HELYZET

Párjával összebújva beszélgetnek a kanapén, amikor gyermeke a másik szobából önért kiált. Válaszul felpattan, és kiviharzik a szobából. MIT JELENTHET A MOZDULAT VALÓJÁBAN? Erősíti párjában azt a félelmet – legyen bármilyen megalapozatlan –, hogy ő kívülálló. Úgy érzheti, nem kapcsolódhat be az anya és gyermeke közti különleges kapcsolatba. HOGYAN KERÜLJE EL? Mondja partnerének: „Szerintem a kicsi örülne, ha te is velem jönnél. Én szeretném.” Ezzel emlékezteti arra, önnek és a gyereküknek is szüksége van rá. Ezután szóljon gyermekének: „Apa és én egy perc múlva ott vagyunk.” Mindezzel még egyszer kifejezésre juttatja, hogy ön és társa egy csapatot alkotnak.

A HELYZET F

érje mérgesen jön haza a munkából, dühében csapkodni kezd, ön pedig ahelyett, hogy megkérdezné, mi történt, inkább csendben visszahúzódik. MIT JELENT A MOZDULAT VALÓJÁBAN? Természetesen ön tudhatja a legjobban, ilyenkor mit kell tenni. Lehetséges, párja olyan típus, aki szereti, ha békén hagyják, amikor rosszkedvű. Ám az is előfordulhat, férje a viselkedésével csak jelezni akar: „Kérdezd meg, mi bajom, hadd mondjam el!” Ha ön erre nem reagál, partnere úgy értelmezheti cselekedetét, hogy nem törődik az érzelmeivel. HOGYAN KERÜLJE EL? Mondja ezt: „Látom, baj van. Segíthetek valamit?” Ha erre azt a választ adja, nem akar beszélni a gondjáról, akkor valóban hagyja magára. Ám így is biztos lehet abban, nincs egyedül, és ön meghallgatja, ha szüksége van rá.

A HELYZET

Házassági évfordulójuk van, ám a férje elfelejti? Vagy ha nem is felejti el, de nem vesz virágot úgy, mint korábban. Ön pedig duzzog, majd legközelebb, a születésnapjára, házassági évfordulóra már ön se vesz semmit. MIT JELENTHET EZ A GESZTUS VALÓJÁBAN? Ön belefáradt a férje érdektelenségébe. Úgy érzi, hogy csak ön tesz valamit ezért a kapcsolatért. Pedig ez nem biztos, hogy így van. Egyszerűen a férfiak másként gondolkodnak bizonyos kérdésekről, mint a nők. HOGYAN KERÜLJE EL? Ne hagyjuk, hogy elszürküljön a párkapcsolat! Persze azzal tisztában kell lenni, hogy a rózsaszín köd idővel mégiscsak eloszlik. Idézzük fel magunkban, milyen tulajdonságai miatt szerettünk bele a párunkba! Tényleg annyira megváltozott az elmúlt az évek alatt? Próbáljunk megy objektívek maradni, és ne tegyünk szemrehányásokat társunknak! Fogalmazzuk meg pozitívan a vágyainkat, kívánságainkat! („Annyira szeretném, ha…”) Így ismét életre kelhetnek a romantikus érzelmek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában