A dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon jártunk – volt áru bőséggel

2019.09.21. 11:00

A helyzet szinte változatlan, de újdonság azért mindig látható

Pénteken délelőtt tettük meg szokásos bejárásunkat a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon, de nem volt olyan óriási a forgalom, mint amilyet korábban tapasztalhattunk. Nem volt a szokásos hét végi bevásárlási láz.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Ez leginkább a piactéri üzletek forgalmán volt látható, volt húsbolt, ahol szinte csak lézengtek a vásárlók. De visszatérve a klasszikus piachoz. Az árukínálat hasonló volt, mint az elmúlt hetekben, és az árak sem nagyon változtak. A gyümölcs térén mennyiségben továbbra is a szilva viszi a prímet (200–350 forint kilója), de bőven van őszibarack (450–750 forint kilója), több lett a múlt héthez képest a szőlő, igaz, szép, minőségi árut keveset látni. Az árak egy kicsit lejjebb mentek a múlt héthez képest, kilója általában ötszáz forint körüli. Paradicsom, paprika, burgonya és hagyma szinte minden standon látható. Az áraikat tartják: paradicsom 250–500 forint, paprika hasonló, burgonya, hagyma 200–350 forint. A fehérrépa ára a tavalyi évhez viszonyítva lent van, de e sorok írójának érthetetlen, hogy az azonos küllemű áruk között hogyan lehet majdnem ezer forint különbség (500–1200 forint). De ne panaszkodjunk, egy évvel ezelőtt volt 2500 forint is kilója.

Nagyné Berta Zsanett isteni sajtokat árul
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A kimondottan nyári portékának számító görögdinnye továbbra is akad (290 forint/kg), és még mindig sok a csemegekukorica, amely hozza az egész évben megszokott „formáját”, csövét 150 forintért szerezhetjük be. Kellemes meglepetésünkre három helyen is volt kecske- és tehénsajt és különböző tejtermékek. A kecskesajt nem olcsó, de széles a választék, ezúttal csak három különlegességet emelnénk ki, a vörös­áfonyásat, a diósat és a bükk­fán füstöltet. Egyébként ez utóbbi a legdrágább, 4800 forint kilója, de azért már 3500 forintért is vásárolhatunk.

Egyre több a télen – leginkább decemberben – népszerű mandula, dió, mogyoró. A mogyorónak és a mandulának kilóját 4500 forintért szerezhetjük be, a dió „olcsóbb”, már 3800 forintért a szatyrunkba tehetjük. Rengeteg a tök és a káposzta, és a fent említett finomságokhoz viszonyítva szinte ingyen van, a tök kilója 150, a káposztáé 350 forint.

Lassan közeleg a hidegebb, zordabb idő, amikor jönnek a különböző meghűléses betegségek. Talán ennek a jele az is, hogy remek mézeket találtunk, áruk a fajtától és természetesen az üveg méretétől függően változó. Már 350 forintért is kaphatunk egy kisebb mennyiséget, de az igazi kuriózumnak számító, gesztenyéből készült 3200 forintért védi meg az egészségünket.

Gombásszunk!

Az erdei gomba ritka vendég a dunaújvárosi, de általában a magyar háztartásokban. Ennek két jelentős oka van

vagy lehet: először is nagyon drága, és nagyon ritkán kapható, akkor is általában fagyasztva vagy szárítva. A dunaújvárosi piacon egy éve biztos, hogy nem lehet kapni, pedig régebben voltak, akik a környező erdőkben gombásztak, majd bevizsgálták, és végül eladták, elfogadható áron. Most ez megszűnt, mert csak őstermelők gombászkodhatnak, „amatőrök” nem. Ezért nincs árus, még ha kereslet lenne is. Viszont a gombavizsgáló állomás reggel hét órától kilenc óráig működik (hétfő kivételével) a pia­con, és ha a hét végi kirándulásunk alkalmával gombát szedünk, és nem az a feltett szándékunk, hogy egy gombapörkölttel végezzünk a családtagokkal, netán nem kedvelt ismerősökkel, akkor a gombavizsgálóban szívesen látnak minket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában