Számos érdekes dolgot hall, tapasztal és les el a gyakorlati oktatásokon

2019.12.30. 14:00

Mindig nagyon szeretett baráti társaságokkal főzni és enni is

Dr. Sándor Péter Dunaújváros egyik közismert embere. Évtizedekig volt a Dunai Vasmű komoly beosztású, vezető embere, és nemcsak a dunaújvárosi, hanem az egész magyar motorcsónak-versenyzésnek a meghatározó alakja.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Sándor Péter 2012 óta nyugdíjas, és azóta van egy új hobbija, mondhatjuk azt, szerelme, ami nem más, mint a főzés. Annyira komolyan veszi a dolgot, hogy a kereskedelmi középiskola felnőttképzésében már másodéves szakács szakon. Az ünnepek alatti beszélgetésünkkor nem kellett nagy fantázia ahhoz, hogy feltegyük az első kérdést: hogy is van ez?

– Mindig szerettem a konyhában sertepertélni, baráti társaságokkal főzni, és természetesen enni is. Tagja vagyok a Pacal Klubnak, ami havonta egyszer összejön, és mindig más készíti a pacalt. Nem akarok szakmázni, de műszaki végzettségem van, és nagyon sokat foglalkoztam az energetikával, például az ISD EMA-Power vezetőjeként. Hogy jön ez ide? Az étel ugyancsak energia, az emberi élet energiája. Az emberi élethez élelmiszer kell, nem virág. Később a Klub Hotelben érdekeltségem volt, akkor még közelebb kerültem a konyhához, a főzéshez, a szakácskodáshoz. Azután nyugdíjasként úgy döntöttem, itt az ideje komolyabban venni az életnek ezt az oldalát. A döntésemet sajnos az is elősegítette, hogy elhunyt a feleségem, tehát kicsit rá is voltam szorulva arra, hogy a konyhában tüsténkedjek.

– Második évét végzi a szakácsképzésben. Mi az, amit ott tanult és a legjobban tudja hasznosítani családi vagy baráti körben, amikor fakanalat vesz a kezébe?

– Nagyon sok érdekes dolgot hallok, lesek el a gyakorlati oktatásokon, remek oktatók segítenek abban, hogy fejlődjek. Itthon aztán sutyiban sok mindent kipróbálok.

– Ilyen „hatalmas” tudással a háta mögött, mi került karácsonykor a családi asztalra?

– Huszonegyen ültük körbe az ünnepi asztalt, így a feladatok is eloszlottak. A fő csapásvonalak: a fiam készítette a káposztás ételeket, a lányom a tiramisut, a sógorom pedig a palacsinta-felelős, viszont az én privilégiumom a marhalábszárpörkölt. Ezt az ételt nem ronthatom el, mert nem vagyok babonás, ezért Rejtő Jenő egyik hősével, Fülig Jimmyvel egyetértek, aki a Piszkos Fred közbelép című regényben mindenki számára megfontolandó bölcsességgel ruházta fel az olvasót: „Én nem vagyok babonás, és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás.”

Nyugdíjasként úgy döntött, itt az ideje komolyabban venni az életnek ezt az oldalát Fotó: Laczkó Izabella

Szilveszterre lencsefőzeléket készít pikáns fasírttal

– Nem szoktam a szilveszteri, az újévi ételeket túlvariálni, szeretem az egyszerű dolgokat. Szilveszterre mindig csinálok lencsefőzeléket fasírttal. Egy receptet szeretnék most ajánlani.

Hozzávalók a lencséhez: 50 dkg lencse, só, 3 db babérlevél, olaj, 5 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 dl tejföl 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé. Elkészítés: A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főzőlevet, és forró vízzel felöntve, a sóval és babérlevéllel puhára főzzük.

Közben elkészítjük a rántást. Az olajon megpirítjuk a lisztet, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felengedjük 1 dl hideg vízzel, és a tejföllel, majd csomómentesre keverjük, és berántjuk vele a kész lencsefőzeléket. Még 5 percet forraljuk kevergetés mellett. Cukorral és ecettel ízesítjük.

A fasírthoz darált lapockát válasszunk (50 dkg), amihez egy közepes fej vöröshagymát apróra vágva, zsiradékon kicsit megdinsztelve adjunk a húshoz. Egy egész tojást és vízbe áztatott kenyeret/zsemlét adunk még hozzá, aztán jöhetnek a fűszerek: só, bors, kevés őrölt kömény, fűszerpaprika, valamint egy-két kávéskanál mustár – furcsának tűnhet ez a hozzávaló, de higgyék el, a végén nem lehet kiérezni az ízét, viszont kissé pikánssá teszi a fasírtunkat. Kicsit állni hagyjuk, majd húspogácsákat formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, közepes lángon kisütjük. Jó étvágyat!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában