Hajrában az V. Ötéves terv, ünnepi irodalom óra Tandorival és Keménnyel

2020.01.01. 15:30

„De most aztán majd ráncba szedjük a népgazdaságot”

Igaz lehet a mondás, hogy a tegnapi újság gyakorta izgalmasabb olvasmány, mint a mai. Szemlénkben rápillantunk, hogy anno a Sztálinvárosi, majd Dunaújvárosi Hírlap, hogyan írt, ünnepelt, látott előre a mindenkori új esztendőre 1959-ben, 1969-ben, 1979-ben és 1989-ben. Ünnepi lapozónk negyedik kiadásában: Helló, 1979/1980!

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Az V. ötéves terv dunaújvárosi állásáról adott képes, kétoldalas jelentést a Hírlap. A Csongor György által jegyzett összegzés a terv és népgazdaság gondjaitól egészen a város vendéglátó és sportéletéig terjedt. A szerző számos nagyberuházást is kiemelt, ezek egyike volt a városi fedett uszoda átadása, valamint Fékon új üzemcsarnoka, és ez időszakban nyílt meg az Intercisa Múzeum állandó kiállítása, valamint megszületett a nemzetközi színtéren is valóban egyedülálló Duna-parti szoborpark.

Napfény a jégen – szabadkorcsonya 1979 telén

Lapunk jelenlegi, folyamatos műszakban dolgozó korrektora, Jakab Klára tartalmas tárcával kínálta meg az olvasókat a „Január lehetőség” címmel, amely meglehetősen keserédes viccátirattal indult:

„Ismerik ugye a viccet, amely arról szól, hogy eljön az indián 1980 januárjában Magyarországra. Nos és mit lát maga körül? – Tízmillió sápadt­arcút!” A glossza nem éppen optimistán tekint az eljövendő évtized felé: „Január... Szomszédom szinte fohászkodva ejti ki a száján: De most aztán ráncba szedjük a népgazdaságot! Javíthatatlan álmodozó.”

Ötéves lett a Munkásművelődési Központ. Kovács Mária, aki egy kérdéssel nyitotta kisjubileumról szóló riportját:

„Minek egy városban két művelődési ház? – szegezte nekem a kérdést egy ismerősöm, amikor megtudta, hogy az MMK öt évéről szándékozom írni. Nem vitatom, két korszerű művelődési ház valóban luxus egy városban, de azt a várost – egyelőre – nem Dunaújvárosnak hívják...”

Ígéretes búcsúval köszönt el az 1979-es esztendőtől a Dunaújváros első osztályú labdarúgócsapata, amely hazai pályán 3–0-ra verte a Rába ETO gárdáját. A szurkolók megkönnyebbültek. A Kohász győzelmével végre elkerült a kieső helyről.

A kor labdarúgásának népszerűségét dokumentálandó jegyeznénk meg, a tartalékok mérkőzésére is közel 1000 szurkoló látogatott ki december végén. Az 1979 december 30-án megjelent szám címlapján természetesen Gadanecz György, a városi pártbizottság első titkára értékelte a búcsúztatandó esztendőt. Egyebek között ezen gondolatokkal: „Dunaújváros lakói valóban szeretik városukat, nem vágynak el innen. Tisztelik a hőskor város­építőit, a rövid, de gazdag múltat hibáival együtt. Bírálnak, kezdeményeznek, javasolnak, ugyanakkor hajlandók áldozatot vállalni értelmes célokért, a város jelenéért. Számos bizonyítékát adják ennek a kommunista szombatokon, a társadalmi munkával 1979-ben biztosított 20 millió forintos hozzájárulás.”

A mai szemmel is tekintélyesnek mondható irodalmi oldallal lepte meg olvasóit a szerkesztőség. A szerzők között ott találjuk a korszakos zsenit, Tandori Dezsőt, a helyben működő remek tollú írót, Kemény Dezsőt – aki sokáig a lap munkatársa is volt, valamint Takács Imrét, Zalán Tibort és Vathy Zsuzsát is.

Kiss Józsefet 100. születésnapja alkalmából köszöntötték

„– Hallotta ezt a nevet: Kádár János? – Jó ember az, ő az ország vezetője. De én Ferenc Józsefet is ismertem ám! – Ő milyen ember volt? – Szőrösszívű, szakállas...”

E beszélgetés Eördögh Bertalan újságíró és az 1979. december 30-án 100. születésnapját ünneplő, a városi szociális otthonban élő Kiss József között zajlott le.

Az ünnepelt természetesen elárulta a hosszú élet titkát is.

„Mindig tudtam hol a határ. Ebben is, abban is. Hisz például csúfolhatott bárki, a részegségig egyszer sem emelgettem a poharakat. Cigarettából is csak ötöt-nyolcat szívok el naponta... Azért a fiam a hazai borral jöhetne már.”

Felkészülten várták az óévbúcsúztatót a város vendéglátóhelyei. A Hírlap pontos számokat is közölt, milyen ostrom várható szilveszter napján.

Ünnep a lelátón – Simán nyert a Kohász a Rába ellen

„Kétezer hely várja szilveszter napján az óév-búcsúztatókat a város szórakozóhelyein. A jó hangulat biztosításához több mint négyezer üveg pezsgő áll rendelkezésre, nem szólva a tucatnyi fajta fehér- és vörösborról, háromféle sörről. Négyszáz kiló malac kerül az asztalokra sülve, több helyen élőmalac-sorsolás is lesz. A Béke étteremben és az Arany Csillag bárban disco várja a fiatalokat.”

Az 1980-as évtized első száma január 4-én, pénteken jelent meg. Ebben közölték az 1980. évre szóló ideiglenes lakáselosztási névsor főbb adatait. A tervek szerint az adott évben 167 állami és szövetkezeti lakás épült meg, és közel 50 megüresendő, újra kiutalandó lakásra számíthattak az újvárosiak.

Vasműs dolgozók köszöntik az új esztendőt Cseh Tibor korabeli felvételén Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap-archív

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában