szponzorált tartalom

2020.02.03. 17:42

Mi lehet a hitelfelvétel akadálya?

Mielőtt kölcsönért folyamodunk a banknál, érdemes tisztázni, mit enged meg a ‘hitelmúltunk’ és mit nem. Lehet, hogy egy földhivatali papíron szerepel olyan bejegyzés, ami ront az esélyeinken. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat szedtünk össze.

Megéri hitelt felvenni – csak zöld utat kell kapni

Mivel jelenleg nagyon kedvező, rekord alacsony THM-mel rendelkező kölcsönöket találunk az ajánlatok között, érdemes lehet élni a lehetőséggel. De csak akkor van erre módunk, ha a bank munkatársa rábólint a hitelünkre. A pénzintézet a személyi hiteleknél az alap adatokat megvizsgálva, a jelzáloghiteleknél komolyabb elemzés után ad hozzáférést a pénzéhez.

Mi okozhat problémát?

Azt sokan tudják, hogy a KHR (vagy régebbi nevén BAR) lista azoknak a nevét tartalmazza, akik korábban számottevően megcsúsztak adósságuk törlesztésével. Amennyiben a banknak 90 napnál hosszabb ideig a minimálbérnél nagyobb adósságot nem törlesztünk vissza, szintén bizalomvesztés történik.

De más okból is szerepelhetünk. Ha például a bankkártyánkat nem találjuk, letiltjuk, majd megkerül, elkezdjük használni, és emellett elfelejtjük a letiltást visszavonni, azzal már megbízhatatlan ügyféllé avanzsálunk. Lehet, hogy nem tudunk róla – és lehet, hogy nem vettek le minket, pedig a ‘feketelistán’ való tartózkodásunk hivatalos időtartama lejárt. Ezt érdemes kérni, ha már nem indokolt a negatív KHR listán szereplésünk.

Nagy öröm a hitelhez jutás és a visszafizetés is

Nemcsak a rossz adósok listája ront a megítélésen

Ha egy ingatlant kívánunk jelzálogként felmutatni, és úgy lakáshitelt igényelni, akkor a tulajdoni lapnak is érdemes utánanézni.

A kifizetetlen közüzemi tartozás mint adat rákerülhet a földhivatali dokumentumra. Nem árt tudni, hogy a már törölt, kiegyenlített terhek is publikusak, tehát látható, ha valamikor komolyabb adósságunk volt egy szolgáltatónál. Mindez okozhatja azt, hogy a bank latolgatni kezdi, megbízhatóan törleszteni fogjuk-e a lakáshitelt.

Jó adóssá PR-ozhatjuk magunkat

Ha a legjobb megítélést szeretnénk kapni, akkor – a megfelelő ideje fennálló magas jövedelmen túl – a stabil ‘adósmúlt’ is alapvető. A KHR listával kapcsolatban kérhetjük, hogy egy hitel visszafizetése után a korrekt törlesztést mutató adataink a hivatalos 5 év után is látszódjanak. Azaz ha valaki ránk keres, azt lássa, hogy az eddigi hitelszerződéseknél megbízhatóan viselkedtünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában