Szent Orbán nap

2020.06.01. 15:30

Spontán, de azért ünnepeltek az Adony szőlőhegyi gazdák

Nincsen arra vonatkozó adat, hogy az elmúlt mintegy háromszáz évben kényszerűségből valaha is elmaradt volna a Szent Orbán nap Adonyban.

Agárdy Csaba

Az 1710-es és ’20-as években Adonyba betelepített németek hozták magukkal Szent Orbán tiszteletét, a védőszent ünnepét.

– A koronavírus-járvány miatt meghozott, a rendezvények megtartására vonatkozó, augusztus 15-ig érvényben lévő kormányrendelet miatt az idei évben nem tudtuk a Szent Orbán napi hegyünnepünket a szokásos módon megtartani. Azonban az élet, mint oly sokszor, most is kegyes forgatókönyvet írt meg számunkra – ezt Schmidt Attilától, az adonyi Szent Orbán Borrend nagymesterétől tudtuk meg.

A gazdák ezen a napon is kint voltak a pincéknél, ahogyan az elmúlt hetekben, a kijárási korlátozások alatt is végezte mindenki az aktuális szőlő- és pincemunkákat. A korlátozások enyhítésével már sok pincénél a családdal, közeli barátokkal egészült ki a társaság. Fél három körül Králl István pincéjénél, aki ezen a napon töltötte be hetvenhetedik születésnapját, és Schmidt Attila elődje volt a nagymesteri székben, gyülekezni kezdtek teljesen spontán, ösztönösen a gazdák, a vendégek, hogy azután a Salina táncosainak vezetésével, énekkel vonuljunk fel a Szent Orbán-kápolna előtti térre.

Spontán találkoztak a gazdák és a vendégek a Szőlőhegyen, majd irányt vettek a Szent Orbán-kápolna felé Fotók: Szent Orbán Borrend

A civil összefogás erején azonban még egy világjárvány sem foghat ki, ezt bizonyították az adonyiak múlt héten a Szőlőhegyen.

Gyönyörűen feldíszítették az adonyiak a kápolnát

A kápolna feldíszítve várta a Szőlőhegyre látogatókat, Gévai Nándorné, Kozmér Anita és Amanda jóvoltából. De sokan tettek sokat azért, hogy a hagyományosnak nem mondható, spontán Szent Orbán napi ünnepség megfelelő körítést kapjon. Mint például a Vetus Salina Kulturális Egyesület, Szaladosné Kapuvári Olga, Kremmerné Králl Márta, a Fülöp család és Szalainé Gartai Krisztina.

Akik a talpalávalót biztosították, Müller Gábor és Posch József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában