Születése óta gyűjti

2021.01.08. 08:00

Játékautó-kiállítás több mint hatszáz modellből az evangélikus templomban

Karácsony közelében szeretnénk egy igazi játékkiállítással kedveskedni a gyerekeknek, modellekkel, kisautókkal és vasúttal – ezzel a kommentárral tette közzé youtube csatornáján Stermeczki András evangélikus lelkész azt a személyes tárlatvezetést, amelyen saját, pontosabban családjának gyűjteményét mutatja be, ami közel ötven év gyűjtésének eredménye.

Balla Tibor

Fotó: LI

Karácsony közelében szeretnénk egy igazi játékkiállítással kedveskedni a gyerekeknek, modellekkel, kisautókkal és vasúttal – ezzel a kommentárral tette közzé YouTube-csatornáján Stermeczki András evangélikus lelkész azt a személyes tárlatvezetést, amelyen saját, pontosabban családjának gyűjteményét mutatja be, ami közel ötven év gyűjtésének eredménye.

A gyülekezeti terem előterében nagyobb modellek vannak a Trabanttól az álomautókig. A gyülekezeti teremben a három közül az első asztalon az 1968–84 között gyártott eredeti matchboxok vannak. Akad köztük, amelyik nincs túl jó állapotban, mint az a Superfast Matchbox tűrugós bogárhátú Volkswagen modell, amit születése apropóján kapott az édesanyjától. Éppen emiatt néhány éve ugyanazt jobb állapotban is megvásárolta az e-bayen. Viszont nagyon sok kiváló állapotú darab van a hatszázötven kiállított modell között, és jó néhánynak megvan az eredeti doboza is. Köztük nagyon sok legendás, kultuszmodell is megtalálható, mint a 23 ablakos VW T1-es, vagy a Mini Morris és a Citroen CV4-es „kacsája”. Igyekezett kategóriánként csoportosítani ezeket, külön a sport- és versenyautók, a kabriók, a kisautók, a teherkocsik, a rali- és Forma–1-es autók. Az autók szinte mindegyikéhez személyes kötődése van. Akad olyan, amire emlékszik hol, hogyan veszített el gyermekként, de olyan is, amelyik ugyan elveszett, de megtalálta a homokozóban épített pályarendszerben. Mondanunk sem kell, hogy négy gyermeke is rendszerint Matchboxot kapott karácsonyra az apukájuktól.

Stermeczki András nagy szenvedéllyel beszél a modellekről

A játékosság jegyében a terem végében egy mini kisvasút-kiállítás is látható a dr. Baráth Károly – szintén családi örökségű – zongorája tetején (amin még Bartók Béla is játszott rimaszombati látogatása idején). E családi ereklye év közben a szekrény mögött pihent, karácsonykor vették elő és játszottak a terep­asztallal. A lelkész elárulta, január végéig tervei szerint személyesen, kis csoportokban is látogatható lesz még a tárlat, nem csak a világhálón látogatható, előzetes bejelentkezéssel a 20/824-3547-es számon. A látogatók remélhetnek egy személyes tárlatvezetést is. De csak az egyik kiállításon, ugyanis az ősszel nyitott „Tengelyek” című tárlat Rohonczi István ROHO munkáiból önmagáért beszél a templom gyülekezeti termében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában