péntek 13

2021.08.13. 10:00

Nem elég, hogy péntek, még tizenharmadika is

A 13-as számtól és a hét ötödik napjától való félelem történelmi gyökerű, na de együtt a kettő?

Brousil Csaba

Egy évben akár háromszor is lehet péntek 13-a Fotó: shutterstock

Péntek van, ráadásul a hónap tizenharmadik napja, tehát ismét itt egy „péntek 13”. Ilyen egybeesés egy évben akár háromszor is lehetséges, így e nap babonájának hívői akár háromszor is retteghetnek az évben.

Péntek 13-a legendája nagy valószínűséggel két különböző „babonamadzag” összekötéséből keletkezhetett, és nem biztos, hogy ősi gyökerekkel rendelkezik, hiszen első írásos emlékét 1869-re datálják.

Vegyük tehát ketté az előzményeket, nézzük a péntek és a 13-as szám hiedelmi előéletét. Az ókori Rómában a pénteki nap volt a kivégzések napja, pénteken feszítették keresztre Jézus Krisztust is, innen ered a hét e napjának szerencsétlenséget hozó hiedelme. A néphit ugyanis ezt a napot a hóhérok napjának tartotta, amikor igencsak ellenjavallott volt például házasságot kötni vagy új dologba belekezdeni.

A pogány kultúrákban a hét ötödik napja az istenek megtisztelésének napja, így az ekkor végzett eltérő tevékenységek az ő hitük szerint balszerencsét hoztak. A 13-as szám szintén előkerül a Bibliában, az utolsó vacsoránál, amikor Jézus és tanítványai – köztük az árulóvá váló Júdással – tizenhárman ültek az asztalnál. Ez a szám és a vacsora jelenete a viking mitológiában is feltűnik, amikor Odin és 11 társa ülnek az asztalnál, és hívatlanul érkezik a viszály istene, Loki. Ő megöli a szépség istennőjét, ami az istenek háborújához, a Ragnarökhöz vezetett.

A XX. század elején Amerikában az épülő felhőkarcolókban nem volt 13. emelet, a kórházakban ilyen számú kórterem és a színházakban ilyen számú széksor, annyira tartottak ennek a számnak a negatív hatásától.

Végezetül lássunk néhány ehhez a naphoz kapcsolódó babonát.

Aki ezen a napon nevet, vasárnap sír, aki ma esik ágynak, nem kel fel soha, de aki ma felnéz a Holdra és kíván valamit, az 13 nap múlva teljesül. És még sorolhatnánk az erre a napra eső babonák sorát, de megnyugodhatunk, mert állítólag a legnagyobb boszorkányosság akkor van, amikor Luca napja december 13-ra esik, pénteki napra. Idén ezt a naptár szerint megússzuk... BCs

Egy évben akár háromszor is lehet péntek 13-a
Fotó: shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában