2021.10.16. 14:00
Egészséges és ízletes a gyümölcsök királynője
20211005 Egerszalók St Andrea Szőlőbirtok és Pincészet fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán
Még érik a szőlő, a gyümölcs számos pozitív élettani hatással bír szervezetünkre, fogyasszuk azt és a mag őrleményét, olaját.
A szőlő kitűnő vértisztító, és az idegerősítő hatása ugyancsak kiváló. Méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epekiválasztást és a bélmozgást. A szőlő borkősavsói enyhe has- és vizelethajtók, ezzel eltávolítják a szervezetben felgyülemlett salakanyagokat.
A nagy mennyiségben fogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti. Ajánlható még fizikai gyengeség, reuma, lábadozás, székrekedés, valamint aranyér esetén is. A teljes szervezetet regenerálja, mert létfontosságú vitaminokat – folsav, biotin és B1-, B2-, kevés C-vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaz. Jó káliumforrás, kalcium és magnézium is van benne. Emellett az egészség apró őrei, a fitovegyületek is megtalálhatók a gyümölcsben.
A szőlőmag őrleménye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ennek köszönhetően kiemelkedő gyulladásellenes hatással bír, azonban házilag nem tudjuk ezt előállítani. Csak a nagyon finom szemcsés mikroőrleményből tudnak a hasznos anyagok felszívódni.
A szőlőből készíthetünk gyümölcslevet, lekvárt, salátát, kiváló az édességekhez, és aszalhatjuk is. Apró magvaiból értékes, finom olaj nyerhető, amely többszörösen gazdag telítetlen zsírsavakban, így érvédő hatású.
A népgyógyászat a visszeres lábra, látásjavításra is ajánlja a szőlőt. A gyümölcsben többfajta gyulladáscsökkentő polifenol van, ezek fokozzák a szervezet ellenálló képességét. A vörös szőlőben található tannin az arra érzékenyeknél migrént válthat ki.