A Szent Orbán Borrend nemcsak díjazott volt

2022.09.19. 11:30

Adonyi halászléfőzés: először, de valószínűleg nem utoljára

Az Adony és Környéke Horgász Egyesület először rendezett halászléfőző-versenyt. A mezőny szombaton délelőtt az adonyi Kis-Duna-parton, a kőgátnál találkozott. A rossz idő ellenére – hűvös volt és esett az eső – a huszonhárom benevezett csapat közül huszonkettő fogott bográcsot, és próbálta bebizonyítani, hogy milyen az igazi halászlé.

Agárdy Csaba

A palacsintaevő-verseny népszerű volt a kicsik körében, mindenki degeszre tömte magát

Adony - A rendező adonyi horgászegyesület az 5000 forintos nevezési díj „ellenszolgáltatásaként” két darab, egyenként kétkilós pontyot, és sörpad-garnitúrát biztosított a csapatoknak. 
Elsőként meg kellett állapítanunk, hogy a Kis-Dunának gyönyörű ez a része, igazi horgászparadicsom, de remek helyszíne lehet családi, baráti kirándulásoknak is, hiszen grillezőket, bográcsozókat építettek ki, fedett terasz is található több helyen. 

A boldog győztesek közül Steimann László (balról) és Köller László Fotók: Agárdy-Kovács Anita

De most térjünk vissza az első adonyi halászléfőző versenyhez. Ahány ház, annyi szokás – érvényes volt ez a viadalra is. Mindenki más módszerre esküdött, és a halak összetétele is különbözött, de alapjában véve a pontyra épültek az ételek. Az adonyi tanárok csapata külön programmal is előrukkolt, a gyerekek számára palacsintaevő-versenyt rendezett – nagy sikerrel. A főzés fél tízkor kezdődött, és délután fél kettőig lehetett a zsűri elé tálalni a kész terméket. A zsűrit Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fe­jér Megyei Szövetségének elnöke, Bodó István, az Adony és Környéke Horgász Egyesület elnöke, Ronyecz Péter, Adony polgármestere, Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója, és Szabó György dunaújvárosi séf alkották. 

Az adonyi szervezők nem titkolt célja, hogy hagyományt teremtsenek

Az első helyet Steinmann László és csapata, a másodikat Pletser Péter és társasága, a harmadikat pedig az adonyi Szent Orbán Borrend szerezte meg. Volt egy különdíj is, amelyet Kovács Benjámin és társasága kapott meg. A borrend nemcsak díjazott volt, hanem a díjazók között is szerepelt, mivel a legeredményesebb csapatoknak felajánlott egy palackkal a zászlósborukból. 

A Szent Orbán Borrend főszakácsa Faragó Antal volt

Szabó György az eredményhirdetés után így foglalta össze a tapasztalatokat: 
– Mindenki odatette magát. Összességében nem panaszkodom a minőségre. Remélem, hagyomány lesz ebből a versenyből, mindenképp folytatni kellene ezen a szép helyen. 
Müller Sándor, az adonyi horgászegyesület versenyekért felelős tagja kifejezte, azzal a céllal rendezték meg az idei viadalt, hogy hagyományt teremtsenek. 


Steinmann László és csapata lett a győztes. Steinmann László mostanában halmozza az élvezeteket, hiszen a tavalyi országos rozé bajnokságon szerzett aranyérmet, most pedig a halászlé készítésében bizonyított. (Mind a rozé, mind a halászléfőző versenyen apósa, Köller László segítségével érte el a sikereket.) 

Huszonhárom csapat nevezett, és huszonkettő ott volt a szombati rajtnál a rossz idő ellenére is

– Csak pontyból készítettük az ételünket, ami talán a megszokottól eltérő volt, mi az alaplébe tettünk megnyúzott, filézett halat, a halászlébe már csak halszeletet. A halaink saját fogásúak voltak, méghozzá itt, a Kis-Dunában fogtuk. A fűszerpaprikát úgy vettük, de nem boltban, hanem házi készítésűt. Tízliteres bográcsban dolgoztunk, két és fél óra alatt készen voltunk. A sátor­állításra sokkal több időt kellett szánnunk... 
Az eredményhirdetés után jöhetett a gondtalan evés-ivás, mindezekhez a zenét Pósch József és zenekara biztosította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában