2022.09.19. 11:30
Adonyi halászléfőzés: először, de valószínűleg nem utoljára
Az Adony és Környéke Horgász Egyesület először rendezett halászléfőző-versenyt. A mezőny szombaton délelőtt az adonyi Kis-Duna-parton, a kőgátnál találkozott. A rossz idő ellenére – hűvös volt és esett az eső – a huszonhárom benevezett csapat közül huszonkettő fogott bográcsot, és próbálta bebizonyítani, hogy milyen az igazi halászlé.
A palacsintaevő-verseny népszerű volt a kicsik körében, mindenki degeszre tömte magát
Adony - A rendező adonyi horgászegyesület az 5000 forintos nevezési díj „ellenszolgáltatásaként” két darab, egyenként kétkilós pontyot, és sörpad-garnitúrát biztosított a csapatoknak.
Elsőként meg kellett állapítanunk, hogy a Kis-Dunának gyönyörű ez a része, igazi horgászparadicsom, de remek helyszíne lehet családi, baráti kirándulásoknak is, hiszen grillezőket, bográcsozókat építettek ki, fedett terasz is található több helyen.
De most térjünk vissza az első adonyi halászléfőző versenyhez. Ahány ház, annyi szokás – érvényes volt ez a viadalra is. Mindenki más módszerre esküdött, és a halak összetétele is különbözött, de alapjában véve a pontyra épültek az ételek. Az adonyi tanárok csapata külön programmal is előrukkolt, a gyerekek számára palacsintaevő-versenyt rendezett – nagy sikerrel. A főzés fél tízkor kezdődött, és délután fél kettőig lehetett a zsűri elé tálalni a kész terméket. A zsűrit Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének elnöke, Bodó István, az Adony és Környéke Horgász Egyesület elnöke, Ronyecz Péter, Adony polgármestere, Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója, és Szabó György dunaújvárosi séf alkották.
Az adonyi szervezők nem titkolt célja, hogy hagyományt teremtsenek
Az első helyet Steinmann László és csapata, a másodikat Pletser Péter és társasága, a harmadikat pedig az adonyi Szent Orbán Borrend szerezte meg. Volt egy különdíj is, amelyet Kovács Benjámin és társasága kapott meg. A borrend nemcsak díjazott volt, hanem a díjazók között is szerepelt, mivel a legeredményesebb csapatoknak felajánlott egy palackkal a zászlósborukból.
Szabó György az eredményhirdetés után így foglalta össze a tapasztalatokat:
– Mindenki odatette magát. Összességében nem panaszkodom a minőségre. Remélem, hagyomány lesz ebből a versenyből, mindenképp folytatni kellene ezen a szép helyen.
Müller Sándor, az adonyi horgászegyesület versenyekért felelős tagja kifejezte, azzal a céllal rendezték meg az idei viadalt, hogy hagyományt teremtsenek.
Adony halászléfőző verseny
Fotók: Agárdy-Kovács Anita
Steinmann László és csapata lett a győztes. Steinmann László mostanában halmozza az élvezeteket, hiszen a tavalyi országos rozé bajnokságon szerzett aranyérmet, most pedig a halászlé készítésében bizonyított. (Mind a rozé, mind a halászléfőző versenyen apósa, Köller László segítségével érte el a sikereket.)
Huszonhárom csapat nevezett, és huszonkettő ott volt a szombati rajtnál a rossz idő ellenére is
– Csak pontyból készítettük az ételünket, ami talán a megszokottól eltérő volt, mi az alaplébe tettünk megnyúzott, filézett halat, a halászlébe már csak halszeletet. A halaink saját fogásúak voltak, méghozzá itt, a Kis-Dunában fogtuk. A fűszerpaprikát úgy vettük, de nem boltban, hanem házi készítésűt. Tízliteres bográcsban dolgoztunk, két és fél óra alatt készen voltunk. A sátorállításra sokkal több időt kellett szánnunk...
Az eredményhirdetés után jöhetett a gondtalan evés-ivás, mindezekhez a zenét Pósch József és zenekara biztosította.