Fejér

2023.01.27. 10:00

Kilencvennégyezer háztartást érint

Mint arról korábban már olvashattak lapunkban, január 20-tól Fejér vármegyével bővült a katasztrófavédelem kéményseprési ellátási területe.

DH

A társasházakhoz a kéményseprők a jövőben is automatikusan, az év elején közzétett sormunkaterv szerint érkeznek Fotó: MW

Fotó: Berán Dániel

Mindez azt jelenti, hogy a vármegye száznyolc településén, köztük Dunaújvárosban is a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes lakossági kéményseprőipari közszolgáltatást. 

A körülbelül 94 ezer háztartást és a 170 ezer égéstermék-elvezetőt érintő feladat átvételére a katasztrófavédelem felkészült. A társasházakhoz a kéményseprők a jövőben is automatikusan, az év elején közzétett sormunkaterv szerint érkeznek, amelyről hirdetmény útján értesítik az érintetteket (Dunaújvárosban ez az időszak február 1-től augusztus 31-ig tart). A családi házban élők pedig ezután is ingyenesen rendelhetik meg a kéményseprőipari szolgáltatást. 2018-tól a klasszikus értelemben vett sormunka csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező, és a kéményseprő által megajánlott első két időpontban ingyenes. A tervezett sormunka ütemezett időpontjáról két héttel az ellenőrzés előtt hirdetmény, illetve postaládába dobott értesítő útján kapnak tájékoztatást a társasházi ingatlantulajdonosok. Az értesítés többlakásos, illetve többszintes épület esetén kapualji, jól látható módon elhelyezett hirdetménnyel történik. 

Az ismételt értesítés – ha az első időpontban az ellenőrzés nem történt meg – címre szóló, tanúk előtt postaládába helyezett, kapura vagy ajtóra ragasztott írásos értesítővel történik, szintén a munka megkezdése előtt legalább 15 nappal. A társasházzá nem alakult és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepként be nem jegyzett egylakásos ingatlanok tulajdonosai – zömmel családiház-tulajdonosok – részére a sormunka nem kötelező, de ajánlott. A kéménytulajdonosok vagy kéményhasználók kezdeményezésére a közszolgáltató – közöttük ellátási területén a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve – egy közösen egyeztetett időpontban, a törvényben előírt gyakorisággal, ingyenesen végzi el a felülvizsgálatot. A törvényben megállapított egy vagy két évnél gyakoribb ellenőrzés – ha azt nem a kéményseprő írja elő – azonban megrendelésnek minősül, így költségekkel jár. A középületek, gazdálkodó szervezetek esetében a Kémény Fejér vármegyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Zrt., valamint a Magyar Kürtő Szolgáltató Kft. végezhet kéményseprést. 

A Fejér vármegyei ügyfélszolgálati iroda Székesfehérváron, a Hosszúsétatér 1. szám alatt várja a kéménysepréssel kapcsolatban intézkedő ügyfeleket, hétfőnként reggel nyolctól este nyolcig, további munkanapokon 8 és 14 óra között. Telefonon a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpontot választva, interneten pedig a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon lehet tájékozódni. A családi házakban élők online is egyeztethetnek időpontot az ingyenes kéményseprői sormunka elvégzésére. ző, de ajánlott

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában