Dokumentum

2023.01.29. 12:00

Lóútlevéllel lehet csak eladni és vásárolni paripát

Sokan tartanak lovat a vármegyében is, azt azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy 2005. július 1-je óta minden lóra kötelező kiváltani az úgynevezett „Lóútlevelet”.

Mauthner Ilona/TEOL

Fotó:illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nem mindennapos dolog lovat eladni, de az állatvásárokban találkozik az ember alkalmanként lóértékesítéssel. Jellemzőbb inkább, hogy hirdetések útján vagy ismeretségen keresztül cserélnek a lovak gazdát.

A kép illusztráció.

Sokan tartanak lovat a megyében is, azt azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy 2005. július 1-je óta minden lóra kötelező kiváltani az úgynevezett „Lóútlevelet”. Ez a dokumentum hatósági bizonyítványnak minősül, amely az állat azonosítására, az irányítási intézkedések megtételére való alkalmasságának és állategeszségügyi forgalomképességének igazolására szolgál, valamint tartalmazza a tulajdonos adatait is. 

A „Lóútlevél” kiváltása a hat hónaposnál idősebb lovára a lótulajdonos kötelessége. A „Lóútlevél” kiadása a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Lóútlevél Iroda – (1024 Budapest, Keleti Károly u. 24. ,1536 Budapest Pf. 229.) feladata a ló ENAR adatbázisából. A „Lóútlevél” kiadásának fontos előfeltétele a ló azonosító, valamint származási adatainak felvétele, tartós megjelölésének (bélyegzés) elvégzése es ezen adatok igazolása.

Az útlevélben a tulajdonosok közötti, eredeti adásvételi szerződéseket kell mellékelni. Amennyiben, ezek a szerződések nem fellelhetők, úgy a nyilvántartott tulajdonos lemondó nyilatkozatára van szükség. Utóbbi esetben a jelenlegi igénylőnek saját kezűleg ki kell tölteni a lótulajdonos-változás adatbejelentő lap-tulajdonosi nyilatkozattal című nyomtatványt is, amely letölthető a https://portal.nebih.gov.hu/enar honlapról.

Ló elhullása esetén a lóútlevelét vissza kell küldeni, az azt kibocsátó hatóságnak. Mellékelni kell az elhullás pontos dátumát és okát. Amennyiben rendelkezésre áll állatorvosi igazolás. Ezzel a tulajdonos kötelezettsége megszűnik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában