Egy életen át

2023.10.29. 20:00

Még a kűrruhákat is ő készítette

Újabb mérföldkőhöz érkezik a dunaújvárosi jégsport, de leginkább a jégkorong. November 11-én lesz pontosan ötven éve, hogy átadták az ország első vidéki műjégpályáját Dunaújvárosban. Hamarosan megalakult a jégkorong- és a műkorcsolya-szakosztály is. Nagy ünnepség készülődik!

Agárdy Csaba

Fotó: DH-archív

Rendszeres múltidézéseinkkel lapunk is készül az évfordulóra. Most egy kicsit a műkorcsolyára tekintünk vissza.

Aki, ami a dunaújvárosi jégkorongban Kercsó Árpád, az a dunaújvárosi műkorcsolyában Sziebold Zsuzsanna. Még a műjégpálya 1973-as átadása előtt került Dunaújvárosba edzőnek. 1970-ben egy kis méretű, a budapesti Jégszínházból Dunaújvárosba került hűtőtest segítségével kezdődtek meg az edzések.

– Amolyan mindenes voltam, egyedül csináltam szinte mindent. A zenét összeállítottam, a koreográfiákat kitaláltam, vittem a korcsolyákat élezni, sőt, még a kűrruhákat is én készítettem. Az egész életemet a műkorcsolyának szenteltem. Sok kiváló versenyzővel dolgoztam együtt. A legtöbbre Raábe Imre vitte, aki magyar bajnok lett a felnőttek között, Száraz Andrást győzte le 1985-ben, és indulhatott az Európa-bajnokságon, jelenleg Svédországban él. A lányok között az egyik legnagyobb tehetség Gajdács Erika volt, aki jelenleg belgyógyászként dolgozik Dunaújvárosban. Ő azonban az egyetemi tanulmányai miatt hamar abbahagyta a versenyzést. Eredményes versenyzőm volt Skáre János, Kovács Éva és Szilágyi Judit is. A hetvenes-nyolcvanas években pár hónap volt a jeges idő, ezért rengeteget jártunk edzőtáborozni Kassára, Eperjesre.

Raabe Imre műkorcsolyázó. 1977:vidékbajnok
Fotó: DH-archív

Sziebold Zsuzsanna egészen 1988-ig edzősködött Dunaújvárosban, akkor megszűnt a Kohász szakosztálya.

–1985-ben érkezett a városba Kercsó Árpád, és neki egyre több jégidőre volt szüksége az utánpótlás-nevelés miatt. Ez sajnos a mi rovásunkra ment, végül megszüntettek minket. Az akkori klubelnöknek, Sápi Tibornak szinte könyörögtem, de nem hatottam meg. Pedig mi mindenhez alkalmazkodtunk, például az iskola előtt már reggel hatkor edzést tartottam. Szép időszak volt, körülbelül negyven gyerekkel foglalkoztam az évek során. Nyugdíjas vagyok, Agárdon élek. Sajnos nagyon már mozogni nem tudok, ezért nem leszek ott Dunaújvárosban november 11-én, pedig többen is felajánlották, hogy hoznak, visznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában