Kémiai, biológiai

2023.12.02. 07:00

Öljük meg, mielőtt még kikelne?!

A biológiai szúnyoggyérítés bevezetésének nehézségeiről beszélt Rácalmáson, a Madárbarát település konferencián Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke. Az egészségügyi gázmesterként is munkálkodó szakember a kémiai és a biológiaI gyérítés közötti különbségeket emelte ki, és azt is elmondta, milyen fontos szerepe van a lakosságnak a megelőzésben, hogy ne tenyésszük ki óvatlanul magunk azokat a vérszívókat, amelyektől szenvedünk.

Balla Tibor

Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Kőszegi Dániel a konferencián Fotó: LI

Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke röviden azt is elmondta, hogyan is keveredett a szúnyogokkal folytatott harcba. Dunaföldváron, a Duna-parton üzemeltettek családi vállalkozásként egy éttermet, és hamar rájöttek, forgalmukra is nagy hatással vannak a vérszívók. Vásároltak egy melegködös berendezést, amiről hamar kiderült, megfelelő végzettség nélkül nem üzemeltethető. Így lett egészségügyi gázmester, és így kezdett el komolyabban foglalkozni a szúnyoggyérítéssel. Nem kellett túl sok idő számára, hogy rájöjjön, a kémiai módszer hatékonysága nem a legideálisabb, ráadásul komoly károkat is tud okozni. Ma már ő a leghangosabb pártolója a biológiai módszernek.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni a fogalmakat. A kémiai irtás jellemzően úgy néz ki, amit itthon is jól ismerünk: repülőgépről a levegőbe permeteznek rovarirtó vegyszert. Több uniós országban már betiltották a légi permetezéssel végzett kémiai rovarirtást, a kifejlett szúnyogegyedek légi kémiai módszerrel történő gyérítése pedig csak közegészségügyileg jelentős események során engedélyezett. Alacsonyabb ára és egyszerűbb alkalmazhatósága miatt napjainkban elsősorban idegmérgekkel irtják a kifejlett szúnyogokat. A dolog kulcsa, hogy a hatóanyagot köd finomságúra porlasztott hordozóanyag segítségével lehessen kijuttatni. A légi permetezéssel kiszórt méregfelhő fentről lefelé süllyedve szinte kizárólag a repülő szúnyogokra hat, mert csak így tud érintkezni a rovar testével, ahonnan a légzőrendszeren át jut a testbe. A módszer a nem repülő, a levelek fonákán rejtőzködő szúnyogokra hatástalan, éppen ezért a kémiai szórást csak este vagy hajnalban lehet végezni, amikor a szúnyogok aktívak. 

A pangó területeket helikopterről, lézerszkennerrel térképezik fel, hogy a biológiai gyérítőanyag pontosabban jusson a helyére

Légi permetezés esetén szórófejekkel érik el a vízben oldott hatóanyag porlasztását, a talajról viszont melegködöt képeznek. Ebben az esetben a rovarölő szer hordozóanyaga a közelmúltig a magában is súlyosan környezetszennyező, az emberben többek között bőrrákot okozó nyers gázolaj volt, amiből hektáronként 10 liternyi (!) jutott a környezetbe. A gázolaj helyett napjainkban a nem mérgező, paraffinbázisú fehérolaj használatos, illetve már vannak vízzel hígított megoldások is, de ezeknek más a hátulütője. A vízszintes irányban mozgó mérgező köd akár 40 percig is a területen lebeghet és teljesen átöblíti a térséget, így a növényzetben megbúvó, tehát az éppen nem repülő rovarokra is hat. A levelek fonákán is ható melegködös gyérítés kapcsán egy MTA vizsgálat kimutatta, hogy az elhullott rovarok között a célcsoportot jelentő szúnyogok aránya 0,1 százalék (azaz minden ezredik rovar) volt csak. Az ezredfordulót követő második évtized utolsó éveiben használt szer esetében ez az arány száz elpusztult rovarból kettő szúnyog, a többi egyéb rovar. Tehát a mérgek a méheket és más beporzó rovarokat, sőt vízbe kerülve a halakat, békákat is elpusztíthatják.

A terület feltérképezésére és a gyérítőanyag kijuttatására már drónokat is használnak

A biológiai gyérítéssel egy baktériummal fertőzik meg a szúnyoglárvákat, és a baktériumok által termelt toxinokkal pusztítják el a szúnyoglárvákat szelektíven. A baktérium a lárva bélrendszerében hat: elpusztul tőle, mielőtt még kifejlett szúnyogként kirepülhetne. Ez a módszer a többi vízi élőlényre nincs hatással, és értelemszerűen a szárazföldi rovarokat sem befolyásolja, mivel a hatóanyagot a vízbe juttatják. A módszer nem új keletű, Németországban például már a 70-es évek óta alkalmazzák. Az eljárás alapját az képezi, hogy a magyar származású Yoel Margalith még 1977-ben kimutatta, hogy a Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) néhány proteinje pusztító hatású a csípőszúnyogok többségének lárváival szemben.  A módszer előnye a nagyfokú szelektivitás, az, hogy az alkalmazási dózisok szigorú betartása mellet a többi vízi élőlényre nem ártalmas, a szárazföldi rovarokra pedig értelemszerűen nincs hatással. Lényegesen hatékonyabb, hiszen még az előtt megöli a szúnyogot, mielőtt az kikelne, és csípni kezdene. Viszont nagyon fontos a jó időzítés, hogy akkor kerüljön ki a granulátum, abban a pár napban, amikor éppen kikelnek, és arra a pontos helyre, ahol kikelnek. Így aztán ezekkel már nem kell a következő másfél hónapban hadakozni. A biológiai védekezés drágább, mint a kémiai, mégpedig azért, mert alkalmazása előtt fel kell mérni a kezelendő terület pangó vizű szúnyogbölcsőit, az ezekben fejlődő szúnyogfajokat és a lárvák fejlettségi állapotát, majd ezen adatok birtokában lehet elrendelni a baktériumos irtást. Ehhez pedig összefogásra, országosan kiépített, egységes elveket és szakmai gyakorlatot követő hatósági hálózatra van szükség.

Fotó: DF2

Apropó, pangó vizek! Gondoljunk csak bele, hogy ilyenek nem csak az árterületeken találhatók, hanem annál közelebb is lakóhelyünkhöz, sokszor éppen magunk alakítjuk ki óvatlanul a szúnyogbölcsőt, hiszen a legtöbb családi házas övezetben van esővízgyűjtő hordó, kerti tó, kint felejtett kaspó, talicska a hátsó kertben, használt gumiabroncs, nem használt locsolókanna, de a társasházas övezetben is gyakori az erkélyen a tartalék felmosóvödör és hasonlók, és valószínűleg arra sem gondolunk, hogy a temetői vázák is remek helyek lehetnek a szúnyoglárváknak. Éppen ezért Kőszegi Dániel nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lakosságot felvilágosítsa ezekről, no meg a megelőzési lehetőségekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában