Földművelés XXI. századi módon

2019.05.15. 07:00

Szántóföldi napok és gépkiállítás, próbákkal

Az biztos, hogy a III. Szántóföldi Napok és Agrárgép­show a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége szervezésében rendkívül látványosnak ígérkezik!

Pekarek János

Magamfajta városi ember elhűlten forgolódott a rendezvény beharangozó összejövetelén, már a parkolóban is: itt már rég nem kapáról-kaszáról, de már nem is traktorról, kombájnról van szó. Olyan gépcsodák álltak a bejáratnál, amelyeknek darabja is közel százmillió forintba kerül, pedig ezek egyáltalán nem kiállítási darabok, hanem a mindennapi munkából a rendezvény kedvéért kivett berendezések voltak.

Ahogyan a sajtótájékoztatón is elhangzott: ma már minden komoly munkagépben számítógép működik, GPS irányítja azokat precízen, s még olyasmi is megütötte a fülemet, hogy „tőszámláló” van bennük...

Zászlós Tibor (balra) és Harsányi Zsolt a tájékoztatón
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Emellett is számos érdekesség hangzott el. A rendezvény jelentőségét mutatja, hogy várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg május 23-án, csütörtökön. Ahogyan Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárkamara alelnöke, és Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke mondta: a szakma szinte minden részletéből látható lesz valami érdekes és modern dolog. – Minden olyan dolgot megmutatunk a szakembereknek, ami az évnek ebben a szakában megmutatható – jelentette ki a házigazda Zászlós Tibor.

Bal oldalon a gumiszalagos traktor, jobbra egy kihajtható karú, terepjáró permetezőgép a parkolóban

Mintegy százötven kiállítót várnak 62 hektáron. Mozgó gépsorok, talajszelvény-bemutatók, a biodiverzitás példái, fajtabemutatók mikroparcellákban, termésnövelő anyagok, a talaj mikrobiológiáját javító anyagok, víztakarékos talajművelési rendszerek lesznek tanulmányozhatók. S akkor még a mezőgazdasági és erdőművelési gépek statikus, illetve munka közbeni bemutatójáról nem is beszéltünk! Vagy a drónokról, amelyek nemcsak képet adnak a termésről, hanem például permeteznek is... A legszebb az egészben, hogy a gépek ki is próbálhatók a helyszínen!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!