Dunaferr – Liberty

2021.05.06. 07:00

Dunaferr-folytatás: közgyűlésre várva – Frissítve

Jelen állás szerint május 6-án Dunaferr-közgyűlést kell tartani. Az ISD Dunaferr Zrt. fő részvényese, a Steelhold Ltd. megbízottja által kérelmezett törvényességi felügyeleti eljárással kapcsolatban – az illetékes – Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága a következő végzést hozta:

Várkonyi Zsolt

20210310 Dunaújváros Illusztráció Nem engedték be a részvényeseket a Dunai Vasműbe Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: archív

Friss információink szerint: Nagy Péter a Dunaferr ügyvédje – a Világgazdaság megkeresésére – jelezte, hogy e dokumentumok hamis volta miatt ma sem lesz közgyűlés. Igaz, nem sokkal korábban éppen a Dunaferr hozta nyilvánosságra a mai esemény dátumát.

Fotó: DH

Lesz közgyűlés, nem kell feltétlenül bejutnunk a gyár területére. Nekem az is megfelel, ha azt tudom rögzíttetni, hogy ismét megakadályozták a bejutást, hiszen a mostani közgyűlést a Székesfehérvári Törvényszék rendelte el

– válaszolt a Világgazdaságnak a Dunaferr legnagyobb tulajdonosa, a ciprusi Steelhold képviseletében fellépő Mikó István. Közölte továbbá, hogy, ha a társaság vezetése a törvényszéknek is ellentmond,

akkor nyilván nem lesz választásom, minthogy (…) a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon feljelentést teszek, továbbá a Nemzeti Nyomozó Irodához már beadott feljelentésünkhöz is csatolom azt a dokumentumot, amely szerint az ISD Dunaferr vezetése ismét megakadályozta a legitim közgyűlés megtartását.

Fotó: Dh

Információink szerint mégis meg lesz tartva odabent a közgyűlés, de mivel nem jön „senki” így az érvénytelen. Azért nem jön senki, mert nem engedik be őket.

Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

Mint, ahogy korábban írtuk: „A bíróság összehívja az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. közgyűlését a társaság székhelyére, Dunaújváros, Vasmű tér 1–3. szám alá, 2021. május 6. napjának 10 órájára.” Határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlés időpontja május 12. lesz. A közgyűlés a részvényesek személyes jelenlétében kerül megtartásra. A nyolc napirendi pont között szerepel az igazgatóság, a felügyelőbizottság, a könyvvizsgáló megválasztása, Evgeny Tankhilevich visszahívása, döntés új cégvezető kinevezéséről, a cég alapszabályának módosításáról és annak egységes szerkezetbe foglalt elfogadása. Napirendi téma lesz a társaság 2019. évi éves beszámoló, mérleg, nyereségfelosztás és osztalék megállapítása kérdésében való egyeztetés és döntés is.

A történelem ismétli önmagát. Ismét körbekordonozták a főépületet.

A közgyűlés határozatképes, ha azon a szavazati joggal rendelkező részvényesek több mint felét képviselő részvényes (a Steelhold Ltd.-nek több mint 99 százalékos részvénycsomagja van – a szerk.), illetve közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban meghatalmazott képviselője jelen van.

Persze a puding próbája az evés. Kanyarodjunk csak vissza e cikk elejére! „A bíróság megállapította, hogy a kérelemben írt törvénysértés fennáll, amely a legfőbb szerv összehívásával helyreállítható.” Ez a legfőbb szerv pedig – még mindig – a közgyűlés. Ám persze kérdés, mint megannyiszor újra az, hogy bebocsátást nyernek-e a közgyűlés helyszínére a részvényesek képviselői. Volt itt kérem már minden, de a csúcs egy, épp a közgyűlési napra bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlat volt. Ami a közvélemény előtt kevéssé ismert: azzal, hogy a menedzsment „birtokon belül van” visszaél, hiszen a céget nem törvényes keretek között és módon működteti. Egyszerűen fizikailag akadályozzák az arra jogosult meghatalmazott képviseleti megbízottak belépését a gyár területére.
Vagy marad az illegitim – ügyleti meghatalmazásokkal működő – vállalatirányítás, és ezzel a cégbíróság által megállapított törvénysértés és törvénytelen állapot? Információink szerint a Dunaferr „menedzsmentje” a felszámolásban érdekelt, és abban bíznak, hogy ennek lebonyolításában szerepet kapnak.
[mw-dossier-offerer dossier_id="262939" number_of_articles=3]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!