Méhészet

2023.12.30. 11:00

Egyre kétségbeejtőbb a méhészek helyzete

Az év vége felé közeledve, az ünnep alatt sorozatot indítunk portálunkon, amiben szemezgetünk 2023-ban korábban megjelent cikkeink közül. Nem csak a legnépszerűbbek közül válogattunk, hanem érdekes, Dunaújvárosban nagy érdeklődésre számot tartó témák, események, emberi sorsok, sikerek vagy éppen megindító történetek is vannak közöttük.

Agárdy Csaba

Egyre kétségbeejtőbb a méhészek helyzete, de nem csak Magyarországon, az Európai Unió többi nagy méztermelő országában is. Hiába adott jó mézet a napraforgó, a méhészeknek semmi okuk nincs az örömre: az uniós mézpiacok befagytak, gyakorlatilag nincs semmi felvásárlás, és még ha fel is bukkan egy-két hirdetés, olyan alacsony árat kínálnának a mézért, hogy azon nem éri meg értékesíteni. Az ágazatban egyre inkább eluralkodik a világvége-hangulat, egyre több magyar méhész gondolkodik azon, hogy végleg hátat fordít a szakmának. A közkeletű vélekedés szerint, ha az Európai Unió nem tesz határozott lépéseket a termelői védelme érdekében, akkor annak a jövőben katasztrofális következményei lehetnek a méhészeti ágazatra és a mezőgazdaságra nézve is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!