Csak óvatosan

2024.03.17. 13:00

Banki ügyintézőnek adta ki magát - figyelem, csaló!

A napokban sokféle online csalás miatt tettek feljelentést Tolna vármegyében.

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt napokban sok feljelentés érkezett internetes csalásokról. Volt, akit egy magát hitelügyintézőnek kiadó ismeretlen csapott be. A beígért kölcsön folyósítása fejében 290 000 forint közvetítői díjat utaltatott el, majd köddé vált, írja a police.hu.

Egy másik feljelentő figyelmetlen volt, és átvett egy olyan csomagküldeményt, amit meg sem rendelt, ezzel 13 500 forint kára keletkezett.

Továbbra is rendszeres, hogy magukat banki ügyintézőnek kiadó bűnözők ráveszik a gyanútlan ügyfeleket, hogy távoli elérést biztosító programot telepítsenek a gépükre, telefonjukra. Közben a személyes és bankkártyaadataikat fondorlatos módon megszerezve eltüntetik a folyószámláikról az összes pénzt. Egy sértettnek így okoztak a héten 600 000 forint kárt.

Újra beindult a korábban unokázós csalásként elhíresült módszer, azzal a különbséggel, hogy a vezetékes telefonon bejelentkező bajkeverők rendőrnek vagy ügyvédnek adják ki magukat. Egy közeli családtagra hivatkozva kérnek pénzt annak fejében, hogy a bajbakerült szabadon távozhasson. Egy esetben 2 000 000 forintot kértek ilyen indokkal, de a bejelentő nem tett eleget a kérésnek, mivel gyanította, hogy át akarják verni. Egy másik, szekszárdi asszony sajnos kevésbé volt gyanakvó, mivel egy ügyvédként bemutatkozó ismeretlen a lányára hivatkozva kért tőle pénzt. A csalók 7 000 000 forinttal rövidítették meg.

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság TANÁCSAI:

 –      Kérjük, hogy idegen hívás, SMS, e-mail esetén legyenek bizalmatlanok!

–      Ha bármilyen szokatlan kérés, sürgető üzenet érkezik, gondolják át, mennyire reális, amit kérnek Önöktől!

–      Ha gyanús, hogy csalók állnak a háttérben, keressék kollégáinkat a [email protected] címen!

–      Eszközeik biztonságát szolgálja a vírusirtó és a tűzfal alkalmazása, az időnkénti frissítések; a biztonságos jelszavak, azok rendszeres megváltoztatása; a két- vagy a többfaktoros azonosítás; valamint a biztonságos internetkapcsolat.

–   A személyes és a banki adatokat idegenekkel megosztani tilos! Belépési azonosítók, bankkártyaadatok, biztonsági kódok kiadásával szabad hozzáférést engednek a bakszámlán lévő pénzükhöz.

 Az online csalásokkal kapcsolatos aktuális tudnivalókról a kiberpajzs.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában