2020.04.27. 19:00
Vegyszereket is fogyasztunk a zöldséggel, gyümölccsel
Minden évben alig várjuk, hogy végre kapható legyen az üzletekben az eper, mert ez az első idei friss gyümölcs.
A friss gyümölcsök fogyasztása kifejezetten ajánlott
Forrás: Shutterstock
Az első szállítmányok jellemzően külföldről érkeznek, sokszor félig éretten, de azért a boltokban pillanatokon belül elfogynak. Bár sokszor leírtuk, nem mindenki tudja, hogy a fólia alatt nevelt gyümölcs és zöldség sokkal több növényvédő szert igényel ahhoz, hogy szemre is mutatós maradjon, mint a szabadföldön nevelt.
A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) folyamatosan felülvizsgálja az élelmiszereknél engedélyezett növényvédő szerek használatát. 2006-ig több mint 270 különböző vegyi anyagot tiltottak be, vagy korlátozták a használatukat, írta meg az agrarszektor.hu.
A szervezet 2004 óta minden évben közzéteszi a „Dirty 12” (vagyis piszkos tizenkettő) és a „Clean 15” (tiszta tizenöt) listát. Ezekben típusonként több tízezer zöldségből és gyümölcsből vett mintánál azt vizsgálják, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek termesztéséhez sok rovarirtó szert használnak és a fogyasztók egészségére is károsak lehetnek.
Az idei piszkos 12: az eper, a spenót, a kelkáposzta, a nektarin, az alma, a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a körte, a paradicsom, a zeller, a burgonya. És a tiszta 15: avokádó, édes kukorica, ananász, hagyma, papaja, édes borsó, padlizsán, spárga, karfiol, sárgadinnye, brokkoli, gomba, káposzta, mézdinnye és kivi.
Az igazsághoz hozzátartozik az is – állt a tanulmányban –, hogy más a mezőgazdaságban használt vegyi anyagok típusa és megengedett mértéke az Európai Unióban, és más az unión kívüli országokban. Így a listát feltételekkel fogadjuk csak el.