beszámoló

2018.02.27. 08:00

A kohászszakma iránti hűséggel

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Vaskohászati Szakosztály dunaújvárosi helyi szervezete február 22-i taggyűlésén elfogadta az elmúlt négy év munkájáról szóló beszámolót. Az elnök, a titkár és a vezetőségi tagok mandátuma lejártával új vezetőséget választottak.

Szente Tünde

A nagy múltú szakmai egyesület dunaújvárosi szervezete csaknem kétszáz taggal továbbra is a hazai vaskohászat legnagyobb létszámú közösségét tudja maga mögött Fotó: Hankusz Kálmán

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében rendezett tag­gyűlés levezető elnöki tisztét Lontai Attila, a Vaskohászati Szakosztály korábbi elnöke látta el. A vezetőség beszámolóját a mögöttük hagyott ciklusról Józsa Róbert, a helyi szervezet elnöke ismertette. A jelenlévők szóbeli kiegészítésével a tagok elfogadták a beszámolót.

– A csökkenő létszám ellenére, csaknem kétszáz fővel még mindig a legerősebb helyi kohászszervezet vagyunk, amely az elmúlt négy évben a szűkülő források mellett is igyekezett színvonalas munkát végezni – fogalmazott Józsa Róbert. – Kedvező folyamatként értékelhetjük, hogy a kormány figyelme a bányászat után a kohászat felé fordult, aminek eredményeként acél­ipari intézkedési tervet hoztak létre, megjelölve benne az érintett szakminisztériu­mok feladatait. Az acélipari stratégia kiemelt figyelmet fordít az acélipari képzés különböző szintjeinek támogatására.

A nagy múltú szakmai egyesület dunaújvárosi szervezete csaknem kétszáz taggal továbbra is a hazai
vaskohászat legnagyobb létszámú közösségét tudja maga mögött
Fotó: Hankusz Kálmán

A helyi szervezet az éves programjait az országos egyesület rendezvényeihez csat­lakozva alakítja ki, igazodva a társszervezetek eseményei­hez. Legértékesebb szakmai tevékenysége a klubdélu­tánok rendszere, amelyeken elsősorban a Dunaferr társaságcsoportot érintő témákról és évfordulókról hangzanak el előadások. Meghívásra érkeznek külsős szakemberek, a város kapuin belülről, de azon túlról is. A „Nyitás a ­város felé”-koncepció keretében gyár- és múzeumlátogatás is szerepelt a programok között.

Évek óta a legnagyobb létszámot megmozgató rendezvényük a Szent Borbála-szakestély, amelyen a társ­szervezetek képviselői is jelen vannak. Szent Borbála-emlék­érem kitüntetést vehetett át az elmúlt időszakban Hajnal Attila, dr. Kiss Endre, Józsa Róbert, valamint Lontai Attila. Az egyesület tagjai rendszeresen publikálnak szakmai folyóiratokban, és kiveszik a részüket a közép- és felsőfokú kohászoktatásból.

Újonnan megválasztott vezetőség

A taggyűlés – a négyéves ciklusok végén bevett gyakorlat szerint – a lemondott vezetőség helyére újat választott, így elnöknek választották Cseh Ferencet, a titkári teendőkkel Kvárik Sándort bízták meg. A jelölőbizottság elnöke, Polányi Zoltán ismertette az újonnan megválasztott vezetőség névsorát. Angeli Tamás, Bánhegyesi Attila, Dani Bálint, Felföldiné Kovács Ágnes, Győri Richárd, Hevesi Imre, Illés Péter, Józsa Róbert, Kaszás Norbert, id. Kopasz László, Lantai Miklós, Mihalik Sándor, Pallag János, dr. Pázmán Judit, Polányi Zoltán, Szakács Sándor és Szente Tünde régi és új vezetőségi tagok képviselik az egyesület sokszínű tevékenységét.

A szakosztályi küldötteket is megválasztotta a taggyűlés. Bocz András szakosztályi elnök megköszönte az előző vezetés munkáját, és támogatásáról biztosította az újonnan megválasztott elnököt, titkárt és a vezetőség tagjait. Cseh Ferenc, a helyi szervezet új elnöke megköszönte a bizalmat, majd megígérte, hogy a múlt figyelembevételével, a tapasztalt és nyugdíjas tagokra is támaszkodva építik tovább a jövőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában