Kiszebábok, gondűző cédulák

2018.02.26. 07:00

Busózással, hujákolással és tűzvarázzsal űzték a telet Mezőfalván

A télbanyának bizony erős fagyból vannak a fogai és a karmai, ahogy szombaton a falubeliek is megtapasztalták. A Piac téri rendezvényen a hideg idő alaposan belevájta a körmeit a rossz időt búcsúztató népségbe. Ez azonban egy percig sem szegte jókedvét a társaságnak. Közel nyolcvanan jöttek el kiszebábot, gondűző cédulákat égetni, a telet jó messzire elűzni.

Horváth László

A mezőfalviak és a hujákolók mindent megtettek az éppen most beleerősítő tél elkergetésére

Fotó: Horváth László

Hujákolással kezdődött Mezőfalván a téltemetés. Gólyalábas, óriás bábos és tűzzsonglőr színészek hagyományőrző produkciója szórakoztatta a Piac térre kilátogatókat. Az előadás­ban a magyar népzene, népmesék, népi parasztkomédiák világát ismerhettük meg, igen humoros formában. A népszokásokhoz kapcsolódóan még a gyerekeket is bevonták a játékba. Mellette természetesen nem maradt el a gondűző cédulák kiszebábra való feltűzése sem, amelyben bút, bánatot, betegséget vagy éppen szerelmi kívánságot írtak az emberek. A rendezvényen megkérdeztünk idősebb, mezőfalvi embereket, miként emlékeznek a korábbi téltemető szokásokra?

A mezőfalviak és a hujákolók mindent megtettek az éppen most beleerősítő tél elkergetésére
Fotós: Horváth László

Molnár Józsefné, Kati néni, a Sárgarózsa Nyugdíjas Klub tagja szívesen idézett fel fiatalkori történeteket. Bohócoknak, boszorkányoknak is felöltöztek, és úgy riogatták a telet faluszerte több helyszínen. Közben mindenféle vidám falusi életképet elevenítettek fel, vagy éppen néptáncosokkal vonultak utcaszerte. Palló Ilonka emlékeiben is élénken élnek még a régebbi mezőfalvi téltemetések. A községtől jó két kilométerre lévő Bolondvárra jártak ki kiszézni. Még az akkori másfél méteres hótorlaszok sem gátolták őket a szórakozásban. Ugyanilyen mókás hangulatban készítették a télbanyának a máglyát, és játszották el nagyanyáiktól, nagyapáiktól hallott télűző mondókáikat. Ilonka egyébként közmunkásként maga építette a máglyát, és még egy hókunyhóval is meglepte a mezőfalvi embereket, csak hogy teljes legyen a téli életérzés.

Feltűzték a gondűző cédulákat a kiszebábra, azután tűzre vetették
Fotós: Horváth László

Horváth István könyvtárostól arról érdeklődtünk, milyen archív anyagot találhatunk a helyi téltemetésekről? Válaszában elmondta, hogy a régebbi téli népszokások ilyen formán még nincsenek összegyűjtve, de a nyomtatott sajtóban, köztük a Dunaújvárosi Hírlapban megjelenő, Mezőfalváról szóló írásokat, híradásokat rendszeresen elteszik. Talán így az utókor már pontosabb képet kaphat a helyi népszokások mai időkben is élő történetéről. Mezőfalván a hét végén ismét tanúbizonyságot tettek, télbanya és vele a rossz idő elkergetése rajtuk nem múlott. Remélhetőleg hatásos volt a program és hamarosan megérkezik a jó idő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában