Terítéken az ünnepi látványvilág

2018.03.03. 11:00

Tippek és ötletek a stílusos asztalterítéshez, valamint az elegáns vendégváráshoz

A közös ebédeknek, vacsoráknak hangulata, varázsa van, amire egyre kevesebb idő jut. A finom falatok és italok mellett a jó beszélgetések teszik teljessé az élményt, ami az igényesen megterített asztaltól lesz hívogató. Így ha szeretnénk meglepni családunkat, néhány apró trükkel látványvilágában is emelhetjük az étkezések pillanatát. ellett a jó beszélgetések teszik teljessé az élményt, ami az igényesen megterített asztaltól lesz hívogató. Így ha szeretnénk meglepni családunkat, néhány apró trükkel látványvilágában is emelhetjük az étkezések pillanatát.

Benedeczki-Varga Krisztina

A nagyobb fogadások alkalmával, mint például az esküvők, szinte kötelező az impozáns asztalszoknya használata

Ahogy sok minden másnak, a terítésnek is megvannak a maga alapszabályai, amiket érdemes betartani, hogy szépen megkomponált asztal köré ülhessen le a család. A stílusos otthonhoz, modern hangulatú étkezőhöz az elegánsan megterített asztal is hozzátartozik. A szépen terített asztalhoz jobb kedvvel ülünk le, és jobban esnek a finom falatok is. Az igényes asztalterítés nem számít luxusnak, hiszen minimális ráfordítással hívogató látványú asztalképet alakíthatunk ki az étkezőben.

A nagyobb fogadások alkalmával, mint például az esküvők, szinte kötelező az impozáns asztalszoknya használata

Az étkező a családi élet mozgalmas helyszíne, ahol mindenki elmesélheti, mi történt vele aznap. A klasszikus, hagyományos asztalterítéknél az étkészlet és a terítő színe fehér, amelyeket színes ki­egészítőkkel tehetünk mozgalmassá és kifinomulttá. Berkes Ildikó dekoratőr szerint bármilyen szín és stílus megjelenhet az asztalon, a lényeg, hogy az asztal összképe és a helyiség hangulata egyaránt kiegyensúlyozott látványt mutasson. Nemcsak az olyan ünnepi pillanatokon, mint például egy esküvő, lehet magával ragadó az asztalkép, hanem a hétköznapokon is.

Az igényes asztalterítés nem számít luxusnak, hiszen minimális ráfordítással
hívogató lehet a dekoráció
Fotók: Zsedrovits Enikő

 

A vasárnapi ebéd terítésénél használjunk egyszínű fehér abroszt, amit színes asztali futóval tehetünk különlegessé. Az asztali futók anyagát tekintve népszerű az organza vagy a csipke, amelyek színvilága rendkívül sokrétű.

– Remek összképet mutat az egyszínű asztali futó csipkebetéttel ötvözve, amely az esküvőkön is igen népszerű dekorelem. A csillámmal végigfuttatott organza szintén inkább az esküvői asztalok fénypontja, hiszen a szálak ragyogó életre kelnek, amikor a fények játéka megcsillan rajtuk – mondja a dekoratőr.

Minták és asztalszoknyák

Otthoni asztalterítésnél célszerű a mintás, ám csillámoktól mentes variációkban gondolkodni. A hagyományos szalvéta helyett rengeteg, szép mintával tarkított dekorszalvéta közül választhatunk, amelyek precízen meghajtva mutatós dekorelemei lehetnek az asztalnak.

Nagyobb fogadások alkalmával, mint az esküvő, az asztalszoknya használata szinte kötelező, amit szegélyezhetünk strasszkövekkel kirakva. Az üveggömbök impozáns és drámai hatást keltenek, amelyek változatos képét a kristályok, gyöngyök teszik üdévé.

– A fények sziporkázását otthoni vendégvárás során mikro-LED-ekkel tehetjük varázslatossá; akár vázára is rátekerhetünk, így tündöklő fényforrásként vonja magára a figyelmet – tanácsolja Berkes Ildikó.

Finom árnyalatok a letisztultság érdekében 

Rendkívül kedvelt megoldás az átlátszó gömb vagy nyújtott vázában úszó gyertya, amely négy órán keresztül ragyogja be az asztalokat. Színek tekintetében igazi tengerparti hangulatot hív életre a tengerkék árnyalat, amely a tenger lágy hullámait és a frissességet idézi. A romantikusabb vonalon haladva pedig a finom púderrózsaszín és a barna különböző árnyalatai letisztult, nőies világot teremtenek. Mindegy tehát, hogy milyen stílust választunk, a lényeg, hogy adjuk meg a módját az étkezéseknek, és otthonunkat, személyiségünket tükröző esztétikai élménnyel ajándékozzuk meg vendégeinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában