Célba lőttek vízsugárral

2018.04.11. 11:30

Katasztrófavédelmi versenyt tartottak a Szalkin az iskolásoknak

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség és a többi között a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a 2017/2018-as tanévben „A tudás életet menthet!” jelmondattal hívta életre az általános és középiskolák 5-13. évfolyamos diákjainak meghirdetett országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt. Ennek első fordulóját tartották tegnap a Szalki-szigeten.

Balla Tibor

A túlélőcsomagnál nem egyszerű eldönteni, mire van szükség és mi az, ami felesleges és csak ballaszt Fotó: Hankusz Kálmán

A felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny területi fordulóján a tanulók elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adhatnak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, illetve az önmaguk és mások mentésében való jártasságukról.

Látványosan, színvonalasan

Egy évvel ezelőtt a tornacsarnokban rendezték, idén viszont szabadtérre, a Szalki-szigetre tették át a helyszínt. Molnár József tűzoltó alezredes, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője, a verseny szervezője elmondta, szabadtéren sokkal színvonalasabb, látványosabb tud lenni a verseny, a részt vevő közel kétszáz gyerek is jobban szereti. A vetélkedésben nemcsak katasztrófavédelmi feladatok vannak, hanem elsősegélynyújtási, rendőrségi, környezetvédelmi, tűzvédelmi, polgári védelmi, iparbiztonsági tudásukról is számot adnak.

A „rádiós” akadálypályán csak a társaira hagyatkozhatott a versenyző Fotó: Hankusz Kálmán

Vízsugár és puttonyfecskendő

Az általános és középiskolásoknak külön-külön hét állomáson, hét feladatot kellett megoldaniuk. Kitöltöttek egy száz (!) feladatból álló tesztlapot, amely minden témakört tartalmaz, és végigmentek egy hat állomásos gyakorlati pályán. Az egyiknél tűzoltó feladatot kellett megoldaniuk, egy, a vízhiányos helyeken a tűzoltók által is használt eszközzel, az úgynevezett puttonyfecskendővel célba kellett „lőni” a vízsugárral, miközben a többiek pumpálták a vizet. A másik állomáson árvízvédelmi feladatot kaptak, vagyis homokzsákot kellett szabályosan megtölteniük, és előírásszerűen elhelyezni.

A túlélőcsomagnál nem egyszerű eldönteni, mire van szükség és mi
az, ami felesleges és csak ballaszt Fotó: Hankusz Kálmán

 

Deszkákon állva

Akadt olyan állomás, ahol iparbiztonsági jellegű feladatot kaptak, különböző veszélyes anyagot jelző táblákat feldaraboltak, a diákoknak pedig össze kellett állítaniuk és a jelentését megmondaniuk. Az úgynevezett „rádiós” akadálypályán lefedett szemmel kellett végighaladniuk úgy, hogy a társuk szóban irányította őket. Különleges volt az az akadály, ahol túlélőcsomagot kellett összeállítaniuk a szükséges eszközökből, tárgyakból, persze nem valóságosan, csak a kártyákra felírt tartalomból. Sok nevetést csalt az arcokra a „mocsárjárás”, ahol deszkákon állva, többen egyszerre lépve kellett haladniuk és tárgyakat megtalálniuk. Ugyanezt az akadályt a kicsik síléceken teljesítették, persze ők is többen léptek egyszerre. A szervezők lehetőségeikhez képest díjazni is igyekeztek. Az oklevél és a serleg mellett tárgyjutalmakat osztottak, tollakat, dossziékat, amelyeket reményeik szerint jól tudnak hasznosítani a diákok.

Önmaguk és mások mentésében való jártasságukat bizonyították

A versenyre 15 általános iskolás csapat és 25 középiskolás csapat nevezett. A felmenő rendszerű verseny azt jelenti, hogy az első 3 helyezett továbbjut a megyei versenyre, ami egy hét múlva Székesfehérvárott lesz, a megyei győztesek pedig az országoson csapnak majd össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában