pedagógusnap

2018.06.03. 18:00

A nap, amikor hálával adózunk tanáraink előtt

Virággal, verssel, dalokkal vagy épp saját készítésű ajándékokkal kedveskedik ma több ezer diák tanárainak, tanítóinak. Az évek során az ünnep vesztett egyetemes jellegéből, de egy biztos: az egyik legfelelősségteljesebb hivatás képviselői megérdemlik a kiemelt figyelmet.

Tóth Alexandra

Egy 1951-es minisztertanácsi határozat a pedagógusok munkájának társadalmi elismeréseként június első vasárnapját Pedagógusnapnak nyilvánította, igaz, ebben az évben még nem tartották meg az iskolák. Először 1952-ben ünnepelték a Pedagógusnapot, valamint az ország legjobbnak tartott oktatóit oklevéllel jutalmazták. Jó pár évvel később változott a hagyomány, így 1993 és 2012 között a tanárok, tanítók kitüntetése január 22-én, a magyar kultúra napján történt, 2013 óta azonban ismét június elején adják át a kimagasló teljesítmény elismerésére szolgáló szakmai és állami díjakat, valamint ezen a napon fejezhetik ki hálájukat a tanulók a pedagógusok előtt is.

Törő Annamária ÜSZI-elnök és Kovács Bernadett, az ÜSZI titkára a középiskola előtt Fotó: TA

A DSZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Szakkollégiuma sem kivétel az ünneplés alól, sőt, minden tanévben, szülői szervezéssel készül az a pedagógusnapi műsor, amivel köszönetet mondhatnak a rudasos diákok és szüleik. Idén ugyan kisebb volumenű volt a rendezvény az előző évekhez képest, hiszen a középiskola teendői nagyon besűrűsödtek, ám a szülői munkaközösség ragaszkodott egy rövid műsorhoz, egy csokor virág és ajándékok jelképes átadásához. Törő Annamária, az ÜSZI (szülői szervezet) elnöke köszönő beszédében elismerését fejezte ki az egyik legnehezebb hivatást űző pedagógusoknak, és hozzátette, a tanárok munkája nélkül még az olyan tehetséges előadók készségei is rejtve maradnának, mint az ünnepséget nyitó Kun Tamara. Tamara John Legend All of me című dalát énekelte a Rudas tanári szobájában, majd Szántó Anna és Rozs Viktória klarinétduója után a fellépő diákok saját készítésű, ajándék könyvjelzőket osztottak szét a tantestület tagjai között, Szemenyi István igazgató pedig megragadta az ünnepélyes alkalmat, és maga is köszönetet mondott kollégái munkájáért, majd hozzátette: a tanév zárását követően egy hosszabb, baráti hangulatú összejövetelen is ünnepelnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában