Modern kori tündérmese, elképesztő fényűzés

2018.06.02. 10:00

Titkok, meglepetések és évszázados tradíciók a brit királyi család esküvőin

Alig egy hete mondta ki egymásnak a boldogító igent Harry herceg és Meghan Mark­le. A hercegi pár körül eljegyzésük óta hatalmas a felhajtás, az esküvőt követően pedig rendre kerülnek elő a lagzi részletei. Az előkészületeket hétpecsétes titok övezte, a közvélemény csak találgathatott arról, mik is folynak a háttérben.

Tóth Alexandra

A hercegi pár körül eljegyzésük óta hatalmas a felhajtás, az esküvőt követően pedig rendre kerülnek elő a lagzi részletei Fotók: MTI

Több százezer ember nézte élőben, és világszerte milliók követték a képernyő előtt Meghan és Harry esküvőjét, ám ez a nagy nyilvánosság nem volt mindig ennyire természetes. A ceremóniák Viktória királynő óta váltak nyilvánossá, előtte privát eseménynek számított egy királyi frigy. Az ifjú pár májusi esküvőjén 6000 vendéget fogadott, a királyi előkelőségek mellett pedig olyan sztárok is szerepeltek a meghívottak listáján, mint Oprah Winfrey, Elton John vagy a Beckham házaspár.

A hercegi pár körül eljegyzésük óta hatalmas a felhajtás, az esküvőt követően pedig rendre kerülnek elő a lagzi részletei Fotók: MTI

Egy hercegnő ruhája

A legnagyobb érdeklődés mindig az ara ruháját övezi, ez Meghannél sem volt másképp. Az egzotikus szépség gyönyörű volt visszafogott, letisztult, csónaknyakú Givenchy ruhájában, amely egyébként 35 millió forint körüli összeget kóstált. Ahogy a ruhára, úgy a tervező személyére is csak az esküvő napján derült fény. A nemes feladatot ezúttal Claire Waight Keller, a Givenchy igazgatója látta el. Az elmúlt néhány évtized hercegnőinél is az utolsó pillanatig ismeretlen volt a tervező és a készítők személye is. Lady Diana ruhája például rekordot döntött, az Elizabeth és David Emanuel tervezte csodán 10 ezer darab gyöngy díszelgett, az uszály hossza pedig 7,6 méter hosszú volt. A szabásmintát és a lehulló anyagdarabokat a mai napig őrzi a tervező, aki elmesélte, hogy a munka során minden egyes fecnit megtartottak, nehogy a szemét közé keveredett anyagok miatt bármi is kiszivárogjon a ruháról. Harry sógornője, Kate 2011-ben állt az oltár elé Sarah Burton ruhájában, amelynek értéke 100 millió forint körül mozgott. A készítők még családtagjaiknak sem mondták el, hogy min dolgoznak éjt nappallá téve, munka közben pedig félóránként mostak kezet azért, hogy a patyolatfehér ruha végig tiszta maradjon. A csipkeujjakra szintén csipkéből készült feltétek kerültek, amelyek a brit államok virágszimbólumait ábrázolták.

Csokor, virágnyelv

A virágok terén is Diana a csúcstartó, a hercegnő 1 méteres csokra eddig nem talált versenytársra. A többi között orchidea, rózsa, mirtusz és babarózsa volt a Paul Thomas virágművész által készített menyasszonyi csokorban, az óriási méret pedig Diana kifejezett kérése volt. Meghan Markle egy nagyon visszafogott, sok zöldből és szezonális fehér virágból álló csokorral jelent meg, amihez maga Harry herceg szedte a virágokat a kensingtoni palota kertjében. A kompozícióért persze egy profi virágkötő, Philippa felelt, de ennek ellenére is romantikus gesztus volt a virágszedés a vőlegény részéről. A brit királyi család hagyományaiban fontos szerepet játszik a virágnyelv, így minden egyes szál üzenetet mondott el a menyasszonynak. A gyöngyvirág a hűségről és a megbízhatóságról mesél, a csótár azt üzeni, „várok rád”, a völgycsillag pedig az erő, a védelmezés virága. A csokorba nefelejcs is került, ami Diana kedvenc virága volt, a mirtusz pedig alapvető minden királyi virágkölteményben, a fejedelmiséget jelképezi. Külön érdekesség, hogy egy esküvőre két menyasszonyi csokor is készül, okulva II. Erzsébet királynő „bakijából”, aki a sajátját elveszítette, mikor 1947-ben örök hűséget fogadott férjének.

Harry herceg és Meghan Markle – a boldog ifjú pár

Gigantikus tortacsodák

Ha valami óriási egy királyi esküvőn, az a torta. Egyrészt a felséges párok rendszerint ragaszkodnak a luxushoz az édességek terén is, másrészt több ezer fős vendégsereget kell megkínálni a desszertből. Már II. Erzsébet királynő tortája is közel 3 méter magas volt, és azóta is hódítanak a gigantikus sütemények.

 

Ha valami óriási egy királyi esküvőn, az a torta – a felséges párok rendszerint ragaszkodnak a luxushoz

Charles és Kamilla tortája 107 kg volt, és aprólékosan kidolgozott királyi címerek, nárciszok és rózsa tette még különlegesebbé. William és Kate Middleton esküvőjén barna csokoládépanelekből készült, és fehércsoki dáliákkal díszített tortát szolgáltak fel, amiből kettőt is készítettek a mestercukrászok arra az esetre, ha az egyiket szállító autó balesetet szenvedne. Sussex újdonsült hercege és hercegnője egy élő virágokkal díszített, citrom-bodza ízesítésű finomsággal várta az éhes vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában