nehéz dologra vállalkoztak

2018.06.09. 15:30

Átvették teherautó- és autóbusz-vezetői bizonyítványaikat a Bánkiban

Ünnepélyesen adták át a most végzett teherautó- és autóbusz-vezetőknek bizonyítványaikat csütörtökön délután a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnáziumában és Szakgimnáziumában.

Pekarek János

Összesen negyvenhárom ember: huszonegy buszvezető és huszonkét teherautó-vezető vehette át a dokumentumokat abból nyolcvanból, akik fél évvel ezelőtt megkezdték tanulmányaikat az Országos képzési jegyzék (OKJ) feltételeinek megfelelően. Nehéz dologra vállalkoztak, hiszen a diákok többsége negyvenévesnél idősebb volt, és munka, család mellett vágtak a tanulásba.

Ráadásul ez a tanfolyam nagyon komoly munkát igényelt. Már önmagában a tizenkilenc (!) tantárgy is emberpróbáló volt, de a nagy felelősség miatt, ami például az autóbusz-vezetőkre nehezedik, az oktatók rendkívül komolyan vették a felkészülést. Aminek következtében elmondhatjuk, hogy hiába a rendkívül nagy kereslet a nehézgépjárművek vezetői után a munkaerőpiacon (már vannak megyék, ahol havi négyszázezer forintos keresettel sem találnak járművezetőket…), az iskola nem engedett a piaci nyomásnak, és csakis a valódi tudást fogadta el. A tanfolyam résztvevőinek mintegy fele olyan emberek közül került ki, akik már egyszer megpróbálkoztak a vizsga letételével, de a rendkívül magas követelmények miatt ez sikertelennek bizonyult számukra. A Bánki Donát szakgimnáziumban ez volt a harmadik képzési félév ezekben a szakmákban.

Fazekas Attila, a Bánki igazgatóhelyettese, a tanfolyam fő szervezője adta át az iratokat Fotó: ZsE

A sikeresen vizsgázók többnyire családtagjaik: feleségük, gyerekeik előtt vették át dokumentumaikat. Volt, aki helyett felsége és két gyereke jött be az iskolába a bizonyítványokért, mert: a vizsgázott ember éppen dolgozott. Az okmányokat Fazekas Attila, a Bánki igazgatóhelyettese, a tanfolyam fő szervezője adta át Komáromi Eszter és Papp István oktatók, valamint Gulácsi Zoltán vizsgajegyző társaságában.

Fazekas Attila a vizsgázottakat köszöntő beszédében elmondta: mindegyiküknek kijár az elismerés, hiszen nagyon kemény munkán vannak túl, igen figyelemreméltó teljesítményt nyújtottak. Volt közöttük olyan is, aki egymás után két félévet végzett el: előbb tehergépkocsira, majd autóbuszra szerezte meg a vezetői jogosítványt. Az igazgatóhelyettes is hangsúlyozta a járművezetőkre nehezedő hatalmas felelősséget, és kijelentette: nemcsak jogosítványt, hanem szakmát is kaptak! Méghozzá hiányszakmát, ami tovább növeli munkájuk értékét. Beszédét úgy fejezte be, hogy gratulál a végzetteknek, jó egészséget, kitartást és „hatóságmentes” utat kíván munkájukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában