Hogy visszafogadják őket

2018.08.29. 17:30

Fogvatartottak jóvátételi munkát végeztek a városban két helyen is

Egyre több intézmény veszi igénybe a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet jóvátételi programja által nyújtott lehetőséget, amelyben a fogvatartottak segítenek többnyire kétkezi munkával. Tegnap a város két pontján is munkálkodtak.

Balla Tibor

A jóvátétel során az intézet sándorházai objektumában a programba bevont elítéltek egy nap alatt két intézmény környezetének rendbetételét vállalták, munkájukkal segítve egyfelől a térségi, járási feladatokat is ellátó Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye, a Nevelési Tanácsadó, valamint a Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza tagóvodájának sikeres tanévkezdését.

Az Aprók Háza udvarán is szorgoskodtak, ott az udvari játékok és utcabútorok újultak meg kezük nyomán, ahogyan vidám színekkel festették le azokat Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közösen indította el a 4,2 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló, 2020 nyaráig tartó Fogvatartottak reintegrációja című projektet a konvergencia régiókban. A büntetés-végrehajtási intézetekben megvalósuló program célja az elítéltek és az előzetesen fogvatartottak társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációjának erősítése, ezen keresztül az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentése. A projektben elsősorban azon fogvatartottak vehetnek részt, akik 5 éven belül szabadulnak, tehát a közeljövőben szembesülnek a visszailleszkedés nehézségeivel. A program teljes ideje alatt a fogvatartottak több mint egynegyede vehet részt kompetenciafejlesztő foglalkozásokon, többen pedig piacképes szakmát tanulhatnak. A hozzátartozók számára is biztosítanak humán szolgáltatásokat, elősegítve munkaerő-piaci esélyeinek javítását és a szabadult családba történő visszafogadását.

A célkitűzések között szerepel, hogy a fogvatartottak támogatással már a szabadulásukat megelőzően felkészüljenek a munkaerő-piaci és társadalmi visszailleszkedésre. A szabadulás utáni beilleszkedést segíti elő a családi kapcsolatok megerősítése és a gyermekbarát látogatóhelyiségek kialakítása is, valamint, hogy a helyi közösség számára nyújtott jóvátételi programokon keresztül a fogvatartottak felelősségvállalása és a közösségi értékek iránti elköteleződése is erősödik.

Brodmann Ákos őrnagy, intézeti szakmai vezető elmondta, hat fogvatartottal érkeztek mindkét helyszínre. A Nevelési Tanácsadó új otthonát jelentő Deák Ferenc utcai egykori óvoda homlokzatán munkálkodtak serényen, igyekeztek eltávolítani a rajta éktelenkedő graffitiket, majd lenolajjal is átkenték, hogy még szebben mutasson a szeptemberi kezdéskor. Mint elmondta, a jóvátétel egy jogszabályban engedélyezett munka, amelyben a fogvatartott valamit visszaadhat a társadalomnak. A jóvátételi munka mindenkinek jó. A fogvatartottnak azért, mert egy kicsit a külvilágban van, nyugodtabb lesz, a felelősségérzete erősödik, érezheti azt, hogy valamit visszaad. A társadalomnak is jó, mert kap valamit a fogvatartottaktól. Az őrnagy fontosnak tartotta elmondani, hogy a jóvátételi munka önkéntes, és a fogvatartott nem részesülhet díjazásban. A program a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet mindhárom intézetében elérhető.

Nevelési Tanácsadó új otthonának homlokzatáról a graffitit távolították el a fogvatartottak Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Délután az Aprók Háza tag­óvodában az udvari játékokat és a padokat festették le a fogvatartottak. Brodmann Ákos elmondta, tervezik a folytatást is, és nem csak az EFOP keretein belül, ez elsősorban a megkeresésektől függ. Mint mondta, a jóvátételi munka nem csak fizikai munka lehet, lehet olyan szellemi is, mint például a női fogvatartottak anyák napi előadása volt az idősek otthonában. Kissné Korsós Ágnes, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézményének vezetője elmondta, nekik óriási segítség volt a rabok munkája, akik rendbe tették az udvart, és eltávolították a graffitiket. Megszólalt Lépő Sándor fogvatartott is, aki elmondta, örül ennek a programnak, neki sokat jelent, hogy segíthet. Már részt vett a egy kompetenciafejlesztő képzésen, így szabadulása után folytathatja korábbi vállalkozó tevékenységét. Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője elmondta, ők biztosan maximálisan ki fogják használni a programban rejlő lehetőséget, mert azt tapasztalta, fegyelmezetten, szervezetten dolgoznak a fogvatartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában